Scenografa Eugenia Tărășescu-Jianu, subiect de carte
Un eveniment editorial special având în prim-plan unul dintre marii și modeștii artiști contemporani ai Constanței, care și-a pus întreaga forță creatoare în slujba artelor spectacolului, este programat duminică, 23 septembrie, de la ora 12.30, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“. Este vorba despre lansarea volumului numit simplu „Eugenia Tărășescu-Jianu, scenograf“.
Volumul coordonat de teatrologul Anaid Tavitian, un alt nume cu rezonanță pentru spațiul tomitan, reunește în paginile sale: interviuri, cronici, corespondență, dar și foarte multe imagini din mulțimea de spectacole pentru care Eugenia Tărășescu-Jianu a creat decorurile și costumele. Nu există gen de spectacol pentru care neobosita constănțeancă să nu fi creat scenografie: dramă, tragedie, comedie, teatru de păpuși, balet, operă, operetă, revistă.
Cel mai bine se simte însă în lumea plină de magie a teatrului pentru copii, pentru care realizează adevărate bijuterii ale genului. Și nu doar prichindeii din Constanța se bucură de creațiile sale, ci și picii din Târgu Mureș, Cluj și Timișoara, deoarece talentul Eugeniei Tărășescu-Jianu este recunoscut în țară și peste hotare. Deși lucrează aproape încontinuu, fără odihnă, adesea departe de casă, Constanța este locul în care se simte cel mai bine, înconjurată fiind și de nepoții săi dragi.
Eugenia Tărășescu-Jianu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative, secţia Scenografie, la clasa profesorilor Mihai Tofan și Ion Bițan, promoția 1969. După absolvire până în 1999 a fost scenograf la Teatrul Dramatic Constanţa. O scurtă perioadă a fost creat și pentru faimosul teatru de revistă „Fantasio“, iar între anii 1994-2009 a fost scenograf la actualul Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanța.
Activitatea sa este încununată cu numeroase premii naționale și internaționale, însă cea mai mare recompensă primită vreodată sunt sutele de mii de aplauze primite de la copiii pe care i-a făcut fericiți. Se cuvine însă a menționa din bogatul său palmares premiul special oferit în 2017 de Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER) „pentru teatrul de păpuşi şi marionete“ devenind astfel a doua constănțeancă premiată de înaltul for cultural după Aneta Forna Christu, un alt nume care a scris istorie în teatrul de păpuși.
Sursă foto: www.uniter.ro