Toamnă muzicală între clasic și neoclasic la Gala „Autumn’s Chamber Music Harmonies“
Într-o frumoasă seară de toamnă, pe 27 octombrie, în sala „Nicolae Grigorescu“ a Muzeului de Artă Constanța, publicul tomitan a participat la un eveniment muzical cu o tematică elevată, care și-a propus să aducă în prim-plan două mari curente artistice clasicism versus neoclasicism.
Protagoniștii Galei de Muzică de Cameră „Autumn’s Chamber Music Harmonies“, ediția a II-a, au fost trei artiști îndrăgiți și bine-cunoscuți publicului constănțean: pianista Andreea Bratu, violoncelistul Ghiorghiță Tănase și violonistul Sebastian Tegzeșiu.
O avizată și atractivă prezentare a celor două curente artistice, cu trimiteri la lucrările aflate în repertoriu, a fost realizată de lect. univ. dr. Ruxandra Mirea de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa, colegă la Facultatea de Arte cu lect. univ. dr. Andreea Bratu.
Clasicismul a fost reprezentat în programul galei de muzică de lucrările compozitorilor Luigi Boccherini (1743-1805) – Sonata nr. 6 în La major, G.4 pentru violoncel și pian și Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Rondo în Do major, K. 485, pentru pian.
Cel de-al doilea curent artistic, a avut în prim-plan lucrări din creația unor compozitori contemporani, care la un moment dat în creația lor s-au exprimat neoclasic: George Enescu (1881-1955) – Pavane în Re major, op. 10, pentru pian, Paul Bazelaire (1886-1958) – Suita Franceză, op. 114, pentru violoncel şi pian, Sigismund Toduță (1908-1991) – Passacaglia (pentru pian) și Igor Stravinsky (1882-1971) – Suita Italiană (Pulcinella´s), pentru vioară și pian.
Lucrările alese le-au dat posibilitatea celor trei artiști instrumentiști să-și pună în valoare calitățile interpretative, apreciate de public prin aplauze.
La bis, violoncelistul Ghiorghiță Tănase, violonistul Sebastian Tegzeșiu și pianista Andreea Bratu au apărut în fața publicului în formula de trio, cu Andante Cantabile – Trio nr. 1 în Mi B. major, de Ludwig van Beethoven.