Prietenia româno-turcă, o formulă de succes confirmată în „Cavalleria Rusticana“ și „Paiațe“
Pe 28 octombrie, în cea de-a doua seară a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, ediția 44, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ s-au succedat două spectacole care, deși mici ca întindere, cuceresc publicul prin intensitatea emoțiilor puternice.
Cele două spectacole, „Cavalleria Rusticana“, de Pietro Mascagni, și „Paiațe“, de Ruggiero Leoncavallo, sub bagheta tânărului dirijor Vladimir Lungu, născut în Republica Moldova, școlit în România, dar nu numai, și angajat în prezent la Opera din Izmir, au beneficiat și de o distribuție deosebită, română-turcă, ce s-a dovedit a fi o formulă de succes.
Publicul, „personaj”
Cei trei soliști de la Teatrul de Stat de Operă și Balet din Izmir, soprana Burçin Savigne, tenorul Aydin Uştuk și baritonul Cengiz Sayin, au impresionat nu doar prin modul în care și-au susținut partiturile complexe, ci și prin expresivitate, prin modul în care au știut să-și construiască personajele contopindu-se cu trăirile lor puternice, astfel încât publicul s-a simțit nu spectator detașat, ci „martor“ implicat al evenimentelor de pe scenă.
Soprana Burçin Savigne a creat o Santuzză care va dăinui mult timp în memoria iubitorilor de operă din Constanța, reușind să sublinieze extrem de convingător trăirile intense și mistuitoare ale personajului său, atins de patima unei gelozii aducătoare de moarte. Partener de scenă i-a fost tenorul Doru Iftene, care a debutat în rolul distantului Turridu, care nu are ochi decât pentru Lola, fosta sa iubită, întruchipată de mezzosoprana Lucia Mihalache. Un debut răsplătit cu aplauze a fost și cel al baritonului Cristian Caragea, în rolul încornoratului Affio. Lucia, mama lui Turridu, a fost interpretată cu sensibilitate de mezzosoprana Gabriela Dobre.
Corul, pregătit de maestrul Adrian Stanache, a contribuit și el la succesul spectacolului conturând atmosfera în care bucuria venirii primăverii și a Învierii lui Iisus (acțiunea se desfășoară de Paști) a alternat cu tensiunea care va culmina cu o crimă.
„Paiațe“, tragedia de sub masca facilei comedii
După o pauză menită să împrăștie tensiunea din „Cavalleria Rusticana“, publicul tomitan a fost puse față în față cu „Paițele“ lui Leoncavallo. Această operă scurtă, în două acte, i-a adus aminte, încă din „prolog“, că artiștii sunt înainte de toate oameni cu bucurii, dar mai ales cu tristeți și că în spatele zâmbetelor se ascund adesea realități sfâșietoare.
Nicoleta Ardelean, soprană cu vastă carieră pe mari scene internaționale și naționale, a arătat, o dată în plus, că este o prim-solistă completă și complexă, un respectat și iubit mentor pentru tinerii artiști, foști și actuali studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“. Ea i-a dat viață Neddei, soția paiaței Canio, un personaj tragic prin excelență, pe scenă, ca și în viața de familie, întruchipat cu aplomb de tenorul Aydin Ustuk.
Deși a interpretat un rol negativ, cel al infamului Tonio, baritonul Cengiz Sayin a cucerit publicul prin modul convingător în care și-a redat personajul, un amestec între cinism și milă. Remarcabile au fost și rolurile interpretate de baritonul Marius Eftimie, care a debutat în Silvio, și de tenorul Doru Iftene, care a îmbrăcat hainele jovialului și împăciuitorului Beppe după ce, cu câteva minute înainte, fusese Turridu.
Aplauzele la scenă deschisă nu au lipsit pentru „Paiațe“, așa cum nu au lipsit nici pentru „Cavalleria Rusticana“.
Spectacolele „Cavalleria Rusticana“ și „Paiațe“ au urmat Concertului Prieteniei Româno-Turce, sub bagheta aceluiași Vladimir Lungu, eveniment care a deschis ediția a 44-a a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, marcând totodată 140 de relații diplomatice între cele două țări.
Evenimentul muzical al toamnei continuă până pe 25 noiembrie. Săptămâna aceasta sunt programate premiera spectacolului „Centenarul Marii Uniri – Un Centenar de muzică românească“, cu participarea orchestrei, corul și baletului Teatrului „Oleg Danovski“, vineri, de la ora 18.30 și „Flautul fermecat“, de Mozart, duminică, tot de la ora 18.30.
„Paiațe”, de Ruggiero Leoncavallo, la Teatrul „Oleg Danovski”
„Paiațe”, de Ruggiero Leoncavallo, la Teatrul „Oleg Danovski”
Geplaatst door Cultura Constanta op Zondag 28 oktober 2018