Teatrul de Stat Constanța vă invită la DbutanT, festivalul tinerelor talente

Ediția din acest an a Festivalului-concurs DbutanT, dedicat tinerilor absolvenți ai diferitelor specialități din domeniul teatrului, se va desfășura la Constanța fiind găzduită de Teatrul de Stat, în perioada 19-22 octombrie. Finala DbutanT  va avea însă loc la Teatrul „Andrei Mureșanu“ din Sfântu Gheorghe, între 23 și 25 octombrie.

Evenimentul, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu“ din Sfântu Gheorghe și Teatrul de Stat din Constanța, ajuns la a V-a ediție, a fost la un pus de a nu mai avea loc, atât din cauza contextului epidemiologic, cât și din cauza că anul acesta festivalul nu a mai beneficiat de finanțarea acordată de Administrația Fondului Cultural Național.

În tot acest context, în care lipsa resursei financiare se resimte foarte acut, Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă, din partea autorităților locale, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții. Astfel, în acest an, Festivalul DbutanT va fi rodul colaborării a două instituții de cultură (Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța) care refuză categoric să renunțe la promovarea tinerelor talente – mai ales acum când, în anumite localități, viața artistică riscă să se apropie cu pași vertiginoși de un posibil colaps – și se încăpățânează să depășească orice obstacole, formând o echipă nouă“, au transmis organizatorii.

În programul Festivalului DbutanT se află opt spectacole în care joacă tineri actori, selectate din totalul celor 27 înscrise în concurs.

Toate spectacolele vor putea fi văzute online, pe paginile de Facebook ale celor două teatre: Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu“ Sfântu Gheorghe.

Ce vedem la Teatrul de Stat Constanța

Patru dintre ele vor putea fi văzute și în sala de spectacole, pe scena teatrului gazdă de la Marea Neagră, după următorul program:

Luni, 19 octombrie, ora 19.00

Jocuri în curtea din spate“, de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța

Marți, 20 octombrie, ora 19.00

„Tapetul galben“, de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent

Miercuri, 21 octombrie, ora 19.00

„(In)corect“, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca

Joi, 22 octombrie, ora 19.00

„A fost odată în ’46“, după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Biletele vor putea fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro, fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța – Bulevardul Ferdinand Nr. 11.

Iată și programul difuzărilor online:

Luni, 19 octombrie, ora 16:00

„Fluturii sunt liberi“ de Leonard Gershe, coordonator Lector universitar doctor Ioana Barbu, producător UNATC București

Luni, 19 octombrie, ora 19:00

„O viață normală“, de Norbert Boda, regia Norbert Boda – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

Marți, 20 octombrie, ora 16:00

„Tapetul galben” de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent

Marți, 20 octombrie, ora 19:00

„Povești corecte politic de speriat copiii” după James Finn Garner, regia Andrea Gavriliu – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB, Cluj-Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 16:00

„(In)corect”, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 19:00

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța

Joi, 22 octombrie, ora 16:00

„A fost odată în ’46“, după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Joi, 22 octombrie, ora 19:00

„Săraci“, adaptare de Rareș Budileanu după Lucy Thurber, regia Rareș Budileanu, producător Asociația Incubator Treishpe și Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu

Juriul și premiile

Juriul de la DbutanT, ediția 2020, este format din directori de teatre și regizori importanți: Gelu Colceag (regizor, director Teatrul Mic București), Radu Apostol (regizor), Florin Toma (actor, director Teatrul „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița (regizor, director artistic Teatrul de Nord Satu Mare), Vava Ștefănescu (coregraf, director Centrul Național al Dansului București).

Toți membrii juriului vor susține masterclass-uri online, în cadrul festivalului.

„După primele zile de festival juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului «Andrei Mureșanu» din Sfântu Gheorghe.

Aici, în perioada 23-25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii.

Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare“, au precizat organizatorii.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *