„Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“

Muzeul de Artă Populară Constanța deține o importantă și valoroasă colecție de scoarțe românești clasate în categoriile Tezaur și Fond. O parte dintre ele sunt expuse publicului, în expoziția permanentă de la etajul I, iar altele așteaptă să-și ocupe locul în expozițiile temporare. Sunt scoarțe vechi, deosebite, din toate provinciile istorice ale României (Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Dobrogea) pe care se regăsesc o multitudine de motive decorative.

Pentru ca aceste piese de patrimoniu să fie cunoscute și apreciate la adevărata lor valoare, conducerea instituției de cultură a decis ca, începând din luna februarie a acestui an, să prezinte, pe pagina de Facebook și pe site-ul muzeului, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferind informații care se regăsesc în fișa analitică a fiecărei piese. Acestea vor fi prezentate sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“.

„Realizate la războiul de țesut orizontal sau vertical, din lână vopsită în culori naturale, obținute din pigmenți vegetali, scoarțele românești sunt ornamentate cu o multitudine de motive geometrice, fitomorfe (arborele vieții), zoomorfe, avimorfe, antropomorfe. Scoarțele reprezintă una dintre cele mai frumoase țesături de interior din locuința țărănească, cu funcție utilitar-decorativă. Tradiția românească a țesutului scoarțelor este înscrisă, din decembrie 2016, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO“, au menționat specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *