A fost relansată revista „Analele Dobrogei“, la șapte ani de la ultima apariție. Pregătiri pentru o amplă ediție aniversară

În anul în care se împlinește un secol de la lansarea primului număr al revistei „Analele Dobrogei“, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a adus, în atenția celor interesați, primul număr din seria a treia a prestigioasei publicații, fondată în 1920 de doi mari intelectuali: Ioan N. Roman și Constantin I. Brătescu. Ieșit de sub tipar la sfârșitul anului 2019, sub egida MINAC, care se mândrește cu o altă publicație de succes, anuarul „Pontica“, acest prim număr al „Analelor“, serie nouă, a fost editat la șapte ani distanță de la apariția ultimului număr, din seria a doua, lansată în 1995.

Evenimentul editorial dedicat „Analelor Dobrogei“, nr.1/ 2019 (seria a treia) a avut loc pe 29 ianuarie, în sala „Vasile Canarache“ a muzeului tomitan, în prezența unui public numeros, și a membrilor Colegiului de Redacție al revistei: directorul MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc, muzeografii dr. Lavinia Dumitrașcu și dr. Delia Roxana Cornea, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, dr. Corina Mihaela Apostoleanu și dr. Constantin Cheramidoglu, singurul absent fiind prof. univ. dr. Florin Anghel.

Cu acest prilej, a fost anunțată apariția unui consistent număr aniversar al revistei, menit să apară de Ziua Dobrogei, pe 14 noiembrie 2020, care va cuprinde lucrările unei sesiuni științifice dedicate centenarului „Analelor Dobrogei“, programată în prima parte a acestui an.

Cele mai multe articole publicate în „Analele Dobrogei“, revistă de istorie medie, modernă și contemporană dobrogeană, în format carte, sunt comunicări  susținute la Sesiunea Științifică Internațională „Pontica“, secțiunea Istorie modernă și contemporană. „Este păcat că în ultimii șapte ani, toate acele comunicări științifice susținute în cadrul Sesiunii «Pontica» nu au apărut, dar ne propunem ca, începând cu acest an, toate aceste comunicări să apară în «Analele Dobrogei»“, a spus directorul MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc.

De ce, din nou, „Analele Dobrogei“?

Ce încercăm noi să facem prin această revistă, «Analele Dobrogei», cea mai veche revistă de cultură din Dobrogea, continuatoare a «Arhivei Dobrogei», cu nume mari ale vieții culturale, din Constanța, în primul rând?  Încercăm să adunăm documente. A fost o perioadă îndelungată în care noi, cercetătorii, ne limitam la «Dobrogea. Cincizeci de ani de vieață românească» (n.r. – volum aniversar al «Analelor Dobrogei», la colonelul Marin Ionescu Dobrogianu și la «Analele Dobrogei», seria veche. În ultimii 15-20 de ani am început să facem cercetări. Așa cum scot arheologii din pământ cioburi și resturi ale civilizației vechi, așa și noi căutăm prin arhive, și prin biblioteci, și prin casele oamenilor pentru a le scoate la iveală și a le da publicului larg, pentru că este datoria noastră să ne facem cunoscută istoria, pentru ca și copiii, și adulții să o știe și să o respecte“, a spus dr. Lavinia Dumitrașcu, membru în Consiliul de Redacție al publicației.

În această revistă nu publică doar istorici. Avem prieteni care sunt, de exemplu arhitecți, care au adevărate comori și care scriu și bine. Și ar fi păcat să nu folosim aceste izvoare. Acesta este scopul revistei «Analele Dobrogei», să adunăm izvoare noi despre Dobrogea“, a subliniat dr. Lavinia Dumitrașcu.

Un reper pentru istoria Dobrogei

Despre noul număr a vorbit și directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu, membru în Colegiul de Redacție.

Era firesc ca această revistă să nu moară, deoarece «Analele Dobrogei» reprezintă un punct de reper pentru istoria Dobrogei. Atunci când au fost concepute de înaintașii noștrim Analele Dobrogei și-au propus să reflecte viața culturală, viața spirituală a acestui teritoriu. La momentul apariției, era nevoie de o asemenea revistă (…) În prezent, într-un fel de continuitate, „Analele Dobrogei» trebuie să facă aproximativ același lucru: să aducă în prim-plan tot ceea ce înseamnă această regiune istorică, tot ceea ce înseamnă acest teritoriu“, a menționat directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu.

Număr aniversar este de dorit să reflecte maturitatea la care a ajuns această publicație și să reflecte momentul anului 2020. (…) În trecut, dar și în prezent, această revistă este absolut necesară pentru spațiul dobrogean. Din ceea ce vedem și în spațiul european, dar nu numai, continuitatea unor astfel de reviste serioase, pe teme de istorie, pe științe umaniste, care acoperă viața socială, viață culturală, viața spirituală a unui teritoriu sunt de prestigiu. Vom apela totdeauna la astfel de reviste ca materiale de referință, pentru studiu, pentru documentare și pentru tot ceea ce înseamnă partea de bibliografie a acestor volume“, a adăugat  dr. Corina Apostoleanu.

Managerul Bibliotecii Județene a menționat că studii despre prima serie a „Analelor Dobrogei“ se regăsesc  în volumul monografic „Reviste dobrogene ale României Mari“, semnat de Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela-Anca Dobre și Luminița Stelian. Volumul, care mai aduce în prim-plan alte trei publicații, „Arhiva Dobrogei“, „Revista Dobrogeană“ și „Pontice“, a fost realizat în cadrul proiectului derulat în an centenar „De la regional la național: reviste dobrogene ale României Mari, în perioada interbelică“, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

„Oglinda cercetării istorice din Dobrogea, la ora actuală“

Această revistă este, de fapt, oglinda cercetării istorice din Dobrogea, la ora actuală. Cât putem noi astăzi să facem, cei care avem aceste preocupări, se vede din această revistă. De aici vor vedea și cei care vin după noi de ce suntem în stare“, a spus dr. Constantin Cheramidoglu.

Muzeograful dr. Delia Roxana Cornea a ținut să aducă mulțumiri colectivului de tehnoredactare și de prelucrare a volumului, cel care a lucrat la realizarea acestui prim număr din cea de-a treia serie a „Analelor Dobrogei“: Maria Bolocan, Andreea Andrei și Nicoleta Mivu.

Este un volum integral asumat de un colectiv. (…) Credem că am făcut o treabă bună. Nu este ușor să faci un astfel de volum“, a spus Delia Roxana Cornea.

Specialistul MINAC a mai precizat că volumul aniversar „Analele Dobrogei“ trebuie să reflecte istoria, cultura și civilizația dobrogeană, menționând că a fost creată și o adresă de e-mail pentru conferința ce va avea loc în prima jumătate a anului 2020: analeledobrogei2019@yahoo.com.

Volumul „Analele Dobrogei“, an I/ 2019, seria a treia, care însumează aprox. 400 de pagini, este structurat în patru capitole tematice: I.  „Primul Război Mondial“, II. „Din istoria Dobrogei“, III. „Documente“, IV. „Varia“ și V. „Recenzii“.

„Analele Dobrogei“, revistă a Societăţii Culturale Dobrogene, a apărut între 1920-1938, iar cea de-a doua serie a apărut între anii 1995-2012.

Relansarea publicației „Analele Dobrogei“ a fost unul dintre obiectivele înscrise în proiectul cu care cercetătorul dr. Sorin Marcel Colesniuc a câștigat, în 2018, concursul pentru funcția de manager al MINAC. Volumul a apărut din fondurile proprii ale instituției de cultură (vânzări de bilete, cercetări arheologice preventive), mai mari în 2019 (cu 1.000.000 lei) față de anii precedenți (1.800.000 lei).

Revista în format carte se poate achiziționa de la standul cu vânzare al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, la prețul de 40 lei.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *