Pe 2 septembrie este ziua Medgidiei

Pe 2 septembrie se împlinesc 163 de la înființarea orașului modern Medgidia, așezare cu o existență milenară. Acesta poartă numele ctitorului său, Abdul Medgig, cel de-al 31-lea sultan al Imperiului Otoman, care a readus la viață vechea așezare de pe Valea Karasu.

Mai jos vă prezentăm o scurtă istorie a municipiului Medgidia, prezentată de profesorul de istorie Ecrem Gafar cu o activitate didactică care se întinde pe parcursul a aproape jumătate de secol, 44 de ani.

Valea Karasu, a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Aici s-au găsit urme din paleoliticul mijlociu și din neolitic. Localitatea a migrat într-o parte și alta a văii sau către est și vest. Târziu de tot, la sfârșitul epocii feudale, aici s-a fondat o localitate care a primit numele de Karasu, Apa Neagră. Numele vine de la bălțile care umpleau valea aceasta și care, în timpul verii, după ce nivelul apelor scădea foarte mult degajau un miros greu, pestilențial.

Dar poziția în centrul Dobrogei i-a determinat pe turci să stabilească aici o așezare care a devenit și un important centru militar în perioada otomană. Orașul a cunoscut creșteri și descreșteri, înfloriri și distrugeri, în funcție de evenimentele ce au avut loc în această zonă. Ultima dată a fost distrus complet în 1828, în timpul războiului ruso-turc din anii 1828-1829 care s-a încheiat cu Pacea de la Adrianopol. În timpul luptelor între armata rusă și armata turcă, orașul a fost distrus complet și populația a trebuit să se strămute fiind vorba și de o zonă cu boli precum holera. S-a mutat în zona rurală. Timp de 27 ani, locul nu a fost locuit. Călătorii, trecătorii străini din zonă pomenesc de siliștea fostei localități Karasu.

În 1856, orașul este reîntemeiat de sultanul Abdul Megid (1839-1861), sultanul reformator al Imperiului Otoman. Dar reîntemeierea orașului este legată de un guvernator otoman al Dobrogei de origine tătară. Numele lui era Said, iar titlul onorific era Said Pașa. Ajunsese general în armata otomană. După obiceiul otoman, în timpul conflictelor militare se făceau recrutări de soldați din Imperiu. La izbucnirea războiului ruso-turc din 1853, Said Pașa face recrutări de trupe și de aici, din zona fostei localități Karasu și le promite celor care se vor înrola mari avantaje din partea stăpânirii otomane. Luptele de aici se mută în Crimeea, la Sevastopol și în tranșeele din Sevastopol, Said Pașa le promite soldaților tătari că de vor învinge, de vor da dovadă de vitejie și vor contribui la victorie, va interveni pe lângă autoritățile otomane, pe lângă sultanul Abdul Medgid, să întemeieze localitatea Kara Su. De ce era importantă această localitate? Nu numai pentru poziția sa strategică, centrală, militară, ci pentru că aici, de secole, avea loc primăvara și toamna, un mare târg de cereale și animale. Mai ales toamna. Un târg care era cel mai mare din Balcani, care poartă  numele de panair, după panaghir, în limba greacă, ce înseamnă chiar iarmaroc, târg. Și, într-adevăr, după 1856, după încheierea păcii de la Paris, se făcuseră între timp demersurile pentru reîntemeierea orașului și la 2 septembrie 1856, sultanul emite un irade, o diplomă imperială prin care se hotăra reconstruirea localității Karasu“, a spus profesorul Ecrem Gafar.

geamie-sultan-medgid-medgidia

În 2006, anul în care s-au împlinit 150 de ani de la înființarea orașului modern Medgidia, pe 2 septembrie, sultanul Abdul Medgid a devenit post-mortem cetățean de onoare al urbei pe care a ctitorit-o.

Acest articol este realizat în urma vizitei de documentare inclusă în proiectul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Turismul cultural – o șansă pentru dezvoltare locală“, etapa I, care s-a desfășurat în perioada 2-5 iulie în organizarea Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Share:

One thought on “Pe 2 septembrie este ziua Medgidiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *