La Constanța, s-a inaugurat Centrul de Educaţie şi Cultură Turcă

De acum înainte, activitățile culturale ale Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) se vor desfășura la Centrul de Educaţie şi Cultură, un spațiu generos, dotat cu bibliotecă, sală de conferinţe şi o cameră cu mobilier şi ornamente tradiţionale turceşti.

Centrul în care se vor organiza evenimente culturale și se vor tine cursuri de limba turcă, pictură ebru, croitorie şi gastronomie, precum şi repetiţiile ansamblurilor folclorice ale UDTR, a fost deschis oficial pe 10 iunie. Panglica de inaugurare a fost tăiată de preşedintele UDTR, Fedbi Osman, împreună cu subprefectul judeţului Constanţa, Şenol Ali, şi consulul general adjunct al Republicii Turcia la Constanţa, Hasan Akdoğan.

Printre cei prezenți la acest eveniment s-au aflat: secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de Cultură, Serin Türkoğlu, preşedintele Comisiei de Tineret, Harun Osman şi vicepreşedintele Comisiei de Cultură, Melek Osman, reprezentanţi ai  Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea“, precum şi un grup de profesori din Konya, care susţin cursuri SEDEP dedicate profesorilor de limba turcă.

„Identitatea culturală a comunității turce din Dobrogea, între tradiție și modernitate“

Primul eveniment cultural găzduit de Centrul de Educaţie şi Cultură Turcă a avut loc la scurt timp de la momentul festiv și a constat în lansarea volumului „Identitatea culturală a comunității turce din Dobrogea, între tradiție și modernitate“, semnat de Melek Osman, apărut la editura constănțeană Imperium.

„Cartea încununează munca de peste 15 ani a vicepreședintei comisiei de cultură a UDTR, prof. Melek Osman, de promovare a valorilor culturale deţinute de comunitatea turcă din Dobrogea. Volumul «Identitatea culturală a comunității turce din Dobrogea, între tradiție și modernitate» este structurat în trei capitole şi anume: «Aşezare, istoric şi demografie»; «Modul de viaţă, cultură şi spiritualitate» şi «Literatura scrisă şi oral㻓, au precizat reprezentanții UDTR printr-un comunicat de presă.

Lansarea de carte a avut loc în prezența profesorilor de limba turcă înscriși la cursul  organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar din Konya. De altfel, după evenimentul editorial, inspectorul școlar prof. Icbal Anefi a deschis oficial  cursurile de formare profesională prin aplicaţii practice, din cadrul proiectului SEDEP, cursuri care se vor încheia joi, 13 iunie.

Centrul de Educaţie şi Cultură Turcă este situat pe Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 71, bloc LV 1.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *