Intrarea Domnului în Ierusalim, într-o icoană pe sticlă de secol XIX  din colecția Muzeului de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța le propune celor pasionați să descopere spiritualitatea țăranului român un periplu online prin colecția de icoane pictate pe sticlă în vestite localități din Transilvania.

Propunerea pentru săptămâna 15-21 martie a fost o icoană pictată la Gherla, în secolul al XIX-lea, având ca temă Intrarea Domnului în Ierusalim, eveniment pe care creștinii ortodocși îl prăznuiesc în Duminica Floriilor, cea care precede Învierea Domnului.

Icoana surprinde intrarea în Ierusalim a lui Iisus, călare pe mânzul asinei, precum și primirea sa triumfală, mulțimea care îl aclama ținând în mână ramuri de finic.

Meșterul anonim a sugerat poarta de intrare în Ierusalim, de o parte și de alta fiind sugerate siluetele a două clădiri. Mânzul asinei sau calul alb, pe care Iisus stă desculț, este bălțat (alb cu pete negre). Apostolii sunt reprezentanți în perspectivă corală.

Icoana se află în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța, dar poate fi admirată atât pe pagina de Facebook, cât și pe site-ul instituției de cultură.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *