Concursul „Ionel Perlea“, ediție internațională și un masterclass de operă, în premieră la Slobozia

De trei decenii, la Slobozia, este omagiată personalitatea compozitorului și dirijorului român Ionel Perlea (1900-1970), printr-un concurs care îi poartă numele. Dacă edițiile precedente au fost dedicate interpretării liedului, anul acesta, cu prilejul celei de-a XXX-a ediții, concursul devine internațional fiind totodată prima ediție cu format de operă, dar păstrând, după cum au menționat organizatorii, componenta de lied doar în ceea ce privește compozițiile lui Ionel Perlea.

Concursul Internațional de Canto „Ionel Perlea“ se va desfășura între 27 și 29 mai 2021, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“, Slobozia, județul Ialomița.

Evenimentul muzical este organizat de Consiliul Județean Ialomița prin Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“, în parteneriat cu Asociația Suonarte.

Dirijorul Ionel Perlea, născut în Ograda, județul Ialomița, este o personalitate respectată în Europa și America, dar prea puțin cunoscută în România. Acesta este rezultatul dezrădăcinării maestrului de țara lui în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Așa se face că, destinul împlinit pe deplin profesional a rămas până azi neîmplinit pe plan personal. Ionel Perlea a tânjit după Ograda natală până în ultimul an al vieții sale, când a reușit să revină acasă și a susținut trei concerte la București. În memoria sa, dar și pentru recuperarea renumelui ilustrului dirijor, de 30 de ani, la Slobozia, organizăm Festivalul și Concursul Internațional «Ionel Perlea», îmbogățit an de an cu evenimente noi!“, a spus managerul general al Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“, Clementina Tudor.

Ne bucură și ne onorează parteneriatul cu Centrul Cultural UNESCO «Ionel Perlea», precum și deschiderea și sprijinul autorităților locale în ceea ce privește tot conceptul acestor programe educaționale și culturale, care, în cel mai scurt timp, ne dorim să fie de referință în Europa culturală. Numele lui Ionel Perlea și valoarea imensă, care îi este, culmea, mai recunoscută în străinătate, reprezintă un garant al calității, al muncii și al profilului de adevărat muzician și geniu și va înlesni misiunea noastră de a sprijini, promova și ajuta tinerii români la început de parcurs artistic“, a declarat președintele Asociației Culturale Sunoarte, bas-baritonul Cătălin Țoropoc.

Din juriul Concursul Internațional de Canto „Ionel Perlea“, prezidat de faimoasa soprana Nelly Miricioiu, stabilită în Marea Britanie, mai fac parte dirijorul italian Alessandro Cedrone, soprana Florența Marinescu, tenorul Mihai Munteanu din Republica Moldova și soprana Mirella Bunoaică.

Condiții de participare la concurs

Premiile în bani sunt în valoare totală de aproximativ 5.000 euro. De asemenea, se vor semna contracte de colaborare cu Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Opera Brașov și Opera Națională Română Timișoara, în stagiunea 2021-2022.

Cei care doresc să participe la concurs, cântăreți de operă din toată lumea, dar și studenți, se pot înscrie, până în data de 20 aprilie 2021, la adresele de email: office@suonarte.ro și info@suonarte.ro.

Regulamentul concursului poate fi consultat fie pe site-ul perlea.ro, fie pe site-ul suonarte.ro.

„Fiind prima ediție internațională și având un format nou, la concurs pot participa și laureații edițiilor precedente ale Concursului Național de Interpretare a Liedului «Ionel Perlea», care întrunesc condițiile de participare“, subliniază organizatorii.

În etapa finală a concursului finaliștii vor trebui să interpreteze două arii de operă cu acompaniament de orchestră.

„De asemenea, tot în runda finală vor fi invitați atât reprezentanți ai unor importante agenții de management din lume, precum și ai instituțiilor de operă din țară, pentru ca participanții să aibă cât mai multe oportunități în ceea ce privește cariera viitoare“, au precizat organizatorii.

Masterclass internațional

Concursul Internațional de Canto „Ionel Perlea“ va fi urmat, în premieră, de un masterclass internațional, dedicat laureaților, dar nu numai. Masterclass-ul se va desfășura în perioada 1-5 iunie 2021, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“ și va fi coordonat de președintele juriului Concursului Internațional „Ionel Perlea“, soprana Nelly Miricioiu.

Cei interesați se pot înscrie până pe 20 aprilie 2021, la adresele de email: office@suonarte.ro și info@suonarte.ro, regulamentul concursului putând fi consultat pe site-ul perlea.ro, dar și pe site-ul suonarte.ro.

afis masterclass Nelly Miricioiu

Este pentru prima oară când concursul va fi urmat de un masterclass internațional, unde pot participa atât câștigătorii concursului, cât și alți cântăreți selectați în urma unor preselecții. Începând din acest an, vor fi invitați pentru a susține acest Masterclass nume mari ale scenelor lirice mondiale. Această primă ediție va fi coordonată de celebra soprană Nelly Miricioiu, mentor de excepție, apreciată în cele mai importante instituții culturale din lume pentru calitățile sale pedagogice în artele interpretative“, au menționat organizatorii.

Partenerii celor două evenimente sunt: Matricea Românească. Arteastic, Opera Brașov și Opera Națională Timișoara.

Parteneri media sunt: Agerpres, TVR 3, TV Ialomița, Canal 33, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Clasic, Stephanie Events Magazine, CulturaConstanta.ro, Gura Ialomiței și Marea Dragoste.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *