Păpușile Dobrogei ajung, pe 12 octombrie, la Muzeul de Artă Populară Constanța
După ce anul acesta s-au „plimbat“ la Madrid, la Muzeul Satului din București, la Bruxelles și la Muzeul Civilizației Urbane din Brașov, fără a mai pune la socoteală „Casa Avramide“ din orașul lor… natal, Tulcea, „Păpușile Dobrogei“, create de Elena Orbocea, ajung pe 12 octombrie la Constanța, la Muzeul de Artă Populară.
Expoziția „Dobrogea – spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară“ ajunge la malul Mării Negre prin mijlocirea sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România, motiv pentru care la eveniment este așteptat amabasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan.
Cele 14 păpuși cu costume inspirate de portul tradițional al românilor dobrogenilor, al aromânilor și al etniilor conlocuitoare (armeni, turci, tătări, ruși lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi) au fost modelate din polimer și din papier-mâché, pictate și șlefuite manual. Pentru realizarea lor, autoarea a parcurs, după cum ea însuși a mărturisit, trei mari etape: documentare, concepție artistică și execuția propriu-zisă a păpușilor. Informațiile acumulate în etapa de documentare au fost reinterpretate într-un concept artistic propriu, astfel încât, spune Elena Orbocea, „apar croieli originale, însă acestea nu se abat foarte mult de la forma inițială”.
Cei care doresc să vadă „forma inițială“ trebuie să știe că la Muzeul de Artă Populară Constanța este deschisă în acest moment expoziția temporară „Multiculturalitate dobrogeană“, cu costume populare originale de valoare excepțională, din patrimoniul cultural național, vechi de peste 100 de ani, reprezentative pentru etniile spațiului dintre Dunăre și Mare.