Intrare liberă, la Muzeul de Artă Populară Constanța, de Ziua Muzeelor

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Internațională a Muzeelor, marcată anual pe 18 mai, începând din 1977, la inițiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor, invitând publicul tomitan să-i treacă pragul gratuit, pentru a-i (re)descoperi expozițiile.

Expoziția de bază este grupată pe principalele genuri ale creației populare. La parter este expusă o valoroasă colecție de icoane pictate pe sticlă, din secolele XVIII și XIX, din centrele Nicula, Gherla, Șcheii Brașovului, Făgăraș, Mărginimea Sibiului, Maierii Albei Iulia, Valea Sebeșului, Țara Oltului. Tot aici sunt prezentate icoane pe lemn, iconițe metalice, sub formă de diptic și triptic, obiecte de cult (cruci de mână, pristolnice), ouă încondeiate.

La etajul I sunt etalate colecțiile de scoarțe, lemn, metal, țesături pentru decorul interiorului, port popular și podoabe.

De asemenea, la parter sunt deschise expozițiile temporare „Gospodăria tradițională din Dobrogea“ și „Sfinții Împărați Constantin și Elena, protectorii Constanței“, cea din urmă fiind o expoziție de icoane vechi, deschisă în perioada 18-23 mai, pentru a marca Ziua Constanței.

Muzeul de Artă Populară Constanța este deschis între orele 09.00-17.00, ultima intrare făcându-se la ora 16.30, pentru ca vizitatorii să aibă timp să viziteze spațiile expoziționale de la parter și de la etajul I.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *