„Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, surprinse la Muzeul de Artă Populară Constanța într-o expoziție temporară

Fidel misiunii sale de a promova tradițiile și obiceiurile autentice românești, Muzeul de Artă Populară Constanța îi invită pe cei care îi trec prag să descopere ceva din farmecul sărbătorilor de iarnă în cadrul expoziției temporare tematice „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou“.

Deschisă la parterul instituției de cultură, în holul central, expoziția introduce vizitatorul în atmosfera deosebită a colindelor și a jocurilor cu măști, specifice acestei perioade.

Sunt prezentate frumoase costume populare de sărbătoare, viu colorate, cu care se mergea la colindat, dar și costume de mascați, specifice jocurilor cu măști. Costumele de sărbătoare, de copii, dar și de adulți, provin din diferite zone etnografice ale țării: Bistrița-Năsăud, Maramureș, Pădureni (Hunedoara), Suceava.

Steaua și Sorcova multicolore, clopoțeii, trăistuțele în care se puneau nucile, merele, perele, colăceii și covrigii primite la colindat întregesc expoziția.

Alături de Capră, măștile de urâți, realizate din materiale naturale – lână, piei, câlți, fire textile, coarne de animale, lemn, boabe de fasole trimit cu gândul la pitoreștile jocuri specifice Anului Nou în care accentul se punea pe alungarea spiritelor rele.

obiceiuri de craciun si anul nou expozitie

Măștile de urâți constituie surse de inspirație pentru elevii din școlile constănțene care participă la atelierele de pedagogie muzeală pe care instituția de cultură constănțeană le organizează și găzduiește în perioada 3-21 decembrie.

obiceiuri de craciun si anul nou expozitie

Expoziția „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou“ va rămâne deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța până în prima parte a lunii ianuarie.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța – Facebook

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *