Muzeul de Artă Populară Constanța vă invită să pășiți în „Gospodăria tradițională din Dobrogea“
Muzeul de Artă Populară Constanța a deschis seria manifestărilor culturale din acest an cu o expoziție temporară specială, de un pitoresc aparte: „Gospodăria tradițională din Dobrogea“.
Situată în cele două săli de la parterul instituției de cultură, dedicate manifestărilor cu caracter temporar, expoziția este o invitație adresată publicului de toate vârstele de a… păși în locuința tradițională. Un spațiu aparte, un microunivers peste care femeia dobrogeană era stăpână, fie că se afla în jurul vetrei, cu furca de tors în frâu sau țesea la război sau ținea în bună ordine „camera curată“, unde era concentrată întreaga sa măiestrie, aici fiind etalate cele mai frumoase țesături, bogat ornamentate, în culori vii.
Intenția organizatorilor expoziției a fost aceea de a reconstitui pentru public cele trei spații de organizare a locuinței: „camera curată”, tinda cu vatra și odaia de zi sau camera de locuit, în care familia își ducea traiul zilnic, iar femeile desfășurau activități legate de industria casnică textilă (tors, țesut), pornind de la planimetria casei tradiționale dobrogene.
Odaia de locuit, locul unde războiul de țesut ocupa un rol special
Pentru început, publicul va descoperi odaia de locuit prin intermediul pieselor care se aflau în acest spațiu, necesare industriei casnice textile: furca, fusul, roata de tors, daracul, pieptenii pentru cânepă, mașina cu care se scotea sămânța bumbacului, rășchitorul, vârtelnița, roata de țevi, numită și sucală. Un loc special în odaia de locuit îl ocupa războiul de țesut, care era amplasat lângă fereastră, pentru ca țesătoarea să beneficieze cât mai mult de lumina naturală. În expoziție sunt prezentate piese componente ale războiului de țesut, numit în Dobrogea argea, foițe din lână, scoarțe, dar și valuri de pânză vopsite în culori obținute pe cale naturală, prin fierberea diferitelor plante (flori, rădăcini) sau a scoarței de copac.
Tinda, locul în care se reunea întreaga familie la masă
Încăperea centrală a casei era tinda, acolo unde era amplasată vatra. În expoziție este prezentat inventarul gospodăresc legat de vatră, care cuprinde obiecte din lemn (covata pentru frământatul și dospitul aluatului, forme pentru copt pâinea, linguri, linguroaie, bota pentru apă, putineiul pentru bătutul untului, măsuri de făină și mălai), vase din aramă (căldări, tingiri cu capac, farfurii, ghiumuri), precum și ștergare de uz, țesute din bumbac.
În tindă, un loc special îl ocupa masa rotundă și joasă din lemn, specifică Dobrogei, numită „sinie“, în jurul căreia se strângeau toți membrii familiei, așezați pe scăunele cu trei picioare.
„Camera curată“, locul în care se păstrau „comorile“ familiei
În cea de-a doua sală dedicată expoziției, publicul va lua contact cu „camera curată“ sau „camera bună“, spațiu în care erau etalate cele mai frumoase țesături și unde nu putea pătrunde oricine și oricând.
Aici se desfășurau „faptele de ceremonie, se găzduiau oaspeții și se păstrau cele mai frumoase țesături, precum și zestrea fetelor de măritat. Țesăturile (așternuturi de pat, scoarțe, foițe, perne, cearceafuri, ștergare, fețe de masă) erau grupate în «colțul cu patul» și pe lada de zestre, aflată lângă pat“, conform specialiștilor Muzeului de Artă Populară Constanța.
Pentru a ilustra acest lucru, în cadrul „Gospodăria tradițională din Dobrogea“ este reconstituit colțul cu patul.
Un loc special în camera curată îl avea peretele de răsărit pe care se agăța icoana protectoare, care era încadrată, de regulă, de un ștergar lung țesut din borangic și bumbac, ales la capete cu motive tradiționale dobrogene: cocoșii afrontați, vița-de-vie și ciorchinele de struguri, motive florale și vegetale.
Piesele care alcătuiesc expoziția fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța și provin din satele românești de pe limesul dunărean (Ostrov, Oltina, Băneasa, Dunăreni, Aliman, Topalu, Seimeni), dar și din localități nord-dobrogene (Enisala, Babadag).
Expoziția „Gospodăria tradițională din Dobrogea“ poate fi vizitată zilnic, între orele 09.00-17.00.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța