„Meșteșuguri tradiționale. Prelucrarea artistică a lemnului”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează timp de trei zile, în perioada 13-15 august, o nouă manifestare care promovează meșteșuguri vechi, perpetuate în contemporaneitate.

Evenimentul „Meșteșuguri tradiționale. Prelucrarea artistică a lemnului” va aduce pe platoul din fața instituției muzeale doi invitați din Moreni – județul Dâmbovița, și din Băbeni – județul Vâlcea.

Meșterul Vasile Moldoveanu din Moreni, un povestaș neîntrecut, care și-a dedicat viața descifrării simbolurilor vechi de pe obiectele de lemn, aflate în muzeele de artă populară, dar și desăvârșirii formelor obiectelor tradiționale, va veni la Constanța cu icoane pe vatră, cruci de mână, lăzi de zestre în miniatură și alte obiecte care au ca punct de plecare formele tradiționale.

Din Băbeni, județul Vâlcea, celebru centru specializat în prelucrarea obiectelor de uz gospodăresc va veni Constantin Lepădatu. Meșterul va veni la Constanța cu linguri, găvane, platouri din lemn și alte obiecte de uz, realizate prin tehnici simple: tăiere, cioplire, scobire și șlefuire.

„Prin prezența la Constanța a acestor meșteri populari, Muzeul de Artă Populară și-a propus să arate continuitatea și evoluția meșteșugului prelucrării lemnului și modul în care s-au perpetuat în timp formele tradiționale și motivele decorative“, menționează specialiștii muzeului constănțean.

Meșterul Vasile Moldoveanu, un povestaș neîntrecut, în trecere prin Constanța

Consecvență dincolo de vremuri: familia Lepădatu din Băbeni cioplește lemnul din tată-n fiu

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *