O privire în „culisele“ Muzeului de Artă Populară Constanța. Ce nu vede publicul

Muzeul de Artă Populară Constanța va permite publicului să afle ce înseamnă activitatea unei instituții de cultură cu un asemenea profil. Pentru că, dacă în accepțiunea comună, muzeul este o colecție de obiecte, cu un anumit specific și de o anumită importanță, în realitate muzeul înseamnă mai mult decât expoziția de bază și expoziția/ expozițiile temporar(e).

În spatele „ușilor închise“ se află o perpetuă activitate. Aceasta este reflectată în însăși definiția muzeului, așa cum apare în Legea Muzeelor și a Colecțiilor Publice nr. 311/2003. Conform definiției, muzeul este o instituție de cultură, aflată în serviciul societății „care colecționează, conservă, cercetează, restaurează, comunică și expune, în scopul cunoașterii, educării și recreării, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane, precum și ale mediului înconjurător”.

Potrivit specificul său, Muzeul de Artă Populară Constanța deține valoroase colecții de cultură materială și spirituală, reprezentative pentru toate zonele țării: icoane pe lemn și sticlă, obiecte de cult, ceramică, lemn, metal, scoarțe, țesături, port popular, podoabe.

O mică parte dintre obiectele care alcătuiesc colecțiile sunt prezentate în expoziția permanentă. La anumite intervale de timp, alte piese sunt scoase din depozite pentru a alcătui expoziții temporare tematice.

După ce o expoziție tematică este realizată și este deschisă publicului spre vizitare, activitatea muzeului nu încetează. Toate piesele aflate în depozite trebuie să fie păstrate în spații și condiții adecvate, monitorizate în fiecare zi. De acest aspect se ocupă Compartimentul de Conservare.

Există și piese vechi, marcate de trecerea anilor, care au nevoie de recondiționare. Această misiune dificilă și delicată îi revine Compartimentului de Restaurare.

Publicul va afla și despre activitatea din cadrul Compartimentului de Documentar Etnografic și Arhivistică, dar și despre misiunea pe care o are Compartimentul de Evidență Științifică a pieselor de patrimoniu.

Deoarece prezența propriu-zisă a publicului în laboratoarele de specialitate nu este permisă, având în vedere regulile stricte care trebuie respectate, accesul se va face online începând cu luna septembrie, pe pagina de Facebook și pe site-ul muzeului, acolo unde va fi prezentată săptămânal activitatea fiecărui compartiment.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *