Târg de Sfântul Ilie la Constanța. Meșteri olari din Horezu, Marginea și Corund vin la Muzeul de Artă Populară
Timp de trei zile, începând din această vineri, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie, până duminică, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, trei familii de meșteri olari din Horezu, Marginea și Corund își vor etala creațiile din lut (decorative și de uz gospodăresc), în cadrul manifestării „Olăritul, tradiție și contemporaneitate“.
Din faimosul centru de olari Horezu (Vâlcea) este așteptată la Constanța o familie cu vechi tradiții în modelarea lutului, Gheorghe și Maria Iorga. Dumitru Pascaniuc va reprezenta un alt centru vestit de olari, Marginea (Suceava), iar Iosef Molnoș aduce la Constanța celebra ceramică de Corund (Harghita). Aceștia vor face demonstrații și pe roata olarului.
Prin organizarea manifestării «Olăritul, tradiție și contemporaneitate» și aducerea la Constanța a acestor familii de olari, care transmit din generație în generație meșteșugul modelării lutului (bărbații modelează la roată, iar femeile și, uneori, copiii se ocupă de decorarea ceramicii), Muzeul de Artă Populară și-a propus să oferă o privire de ansamblu asupra evoluției și continuității meșteșugului olăritului în timp, în formele sale autentice“, precizează directorul muzeului constănțean, dr. Maria Magiru.
„Olăritul, tradiție și contemporaneitate“ face parte din seria de manifestări care se desfășoară, vara aceasta, sub genericul „Meșteșuguri tradiționale. Utilitar și decorativ“. Prima manifestare estivală din acest an s-a desfășurat sub semnul Sânzienelor, pe 23 și 24 iunie, sub forma unui dublu eveniment: expoziția „Tipologia iei” și „Ia românească – tradiție și artă”.
„Cei care doresc să observe evoluția în timp a vechiului meșteșug tradițional al olăritului sunt invitați să viziteze, în cadrul expoziției permanente a Muzeului de Artă Populară Constanța, la etajul I, piese de ceramică reprezentative pentru centre de olărit din Oltenia, Moldova și Transilvania. „Aceste piese de ceramică fac parte din patrimoniul cultural fiind clasate în categoria Tezaur. Alături de plăcile de sobă bistrițene (cahle), în expoziție se află ceramică din centrul azi dispărut de la Vama, Oaș, ceramică veche de Horezu, cancee și farfurii din centrele săsești din Transilvania, dar și spectaculoasa ceramică galițiană de tip Kuty, lucrată în Bucovina“, se arată într-un comunicat de presă al instituției de cultură.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța (Facebook)