Icoane vechi, de secol XIX, cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară din orașul ce se ridică pe ruinele vechiului Tomis propune publicului să descopere, în săptămâna 18-23 mai, icoane vechi, de secol XIX, din colecțiile sale, în care apar reprezentanți Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena, Întocmai cu Apostolii, protectorii orașului Constanța, prăznuiți în cea de-a 21-a zi a lunii Florar. 

Sunt propuse spre admirația publicului o frumoasă icoană cu ferecătură, precum și două icoane pe lemn, pictate în ateliere urbane și rurale.

Icoana cu ferecătură metalică argintie îi prezintă pe cei doi sfinți împărați în picioare, între ei aflându-se Sfânta Cruce. În dreptul chipurilor și a mâinilor (palmele) celor doi, pictate în tempera, iconarul a operat decupaje în materialul metalic. Veșmintele ies în relief datorită tehnicii de modelare, prin ciocănire, nota de prețiozitate fiind conferită de tehnicile de gravare și cizelare. Coroanelor celor doi împărați, Constantin și mama sa, Elena, sunt modelate prin ciocănire, iar aureolele sub formă de raze sunt realizată din foi de alamă traforată. Deasupra creștetelor se află câte o coroniță din mărgele mărunte, probabil din cristal de stâncă brută.

sfintii imparati constantin si elena muzeul de arta populara constanta

Crucea de tip latin ce se înalță între împăratul Constantin și mama sa, Elena, este aplicată pe ferecătură, fiind realizată dintr-o foaie metalică argintie gravată.

Întreaga compoziție este încadrată de un chenar cu motive vegetale și geometrice.

Într-un loc ascuns privirii apare trecut anul execuției: 1864.

Icoana cu ramă de lemn frumos și bogat decorată cu motive vegetale și geometrice este așezată într-o casetă din lemn băițuită.

În icoanele de lemn, împărțite în mai multe casete, fiecare casetă corespunzându-i unuia sau mai multor sfinți, cei doi mari împărați creștini apar reprezentați în caseta dreaptă din registrul inferior.

Una dintre icoane este împărțită în trei casete. În cea mai mare dintre acestea, care corespunde registrului superior, este reprezentată tema iconografică Deisis – Iisus Hristos avându-i de o parte și de alte pe Maica Sa și pe Sfântul Ioan Botezătorul.

În registrul inferior, apar Sfântul Arhanghel Mihail (bust) – în stânga și Sfinții Împărați Constantin și Elena – în dreapta (în picioare).

sfintii imparati constantin si elena lemn muzeul de arta populara constanta

Cea de-a doua icoană este împărțită în cinci casete, dispuse pe trei registre. Punctul central al icoanei îl constituie Maica Domnului, înconjurată de doi sfinți militari. În cele două casete ale câmpului superior apar Sfântul Antonie și Sfântul Dionisie – la stânga și Sfântul Modest și Sfântul Stelian – la dreapta.

sfintii imparati constantin si elena icoana lemn muzeul de arta populara constanta

În registrul inferior, în colțul drept al icoanei sunt reprezentanți Sfinții Constantin și Elena, iar în partea stângă apar pictați Sfântul Arhanghel Mihail și Sfântul Atanasie.

Expoziția „Sfinții Împărați Constantin și Elena, protectorii Constanței“ este modul prin care Muzeul de Artă Populară celebrează ziua orașului.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *