Intrare gratuită la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară din Constanța, depozitar al valorilor tradiționale românești, sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor vineri, 18 mai, prin intrare liberă, între orele 09.00-17.00, și prin deschiderea expoziției „Multiculturalitate dobrogeană“.

Situată la parterul instituției de cultură, în cele două săli dedicate manifestărilor cu caracter temporar, expoziția „Multiculturalitate dobrogeană“ încântă, în primul rând, prin coloritul său viu. Cine are timp să contemple costumele populare de altădată ale românilor dobrogeni, splendidele straie de sărbătoare ale aromânilor și pitoreștile veșminte ale turcilor, tătarilor, rușilor ipoveni, bulgarilor, armenilor, grecilor și germanilor descoperă o lume de poveste. Un întreg univers multicolor. Misterios și plin de poezie. Amintirile sunt alb-negru doar în superbele imagini de colecție ce însoțesc această expoziție, din care surâd cei care au trăit odinioară pe pământul dobrogean care le-a fost casă.

costum popular dobrogean

„Expoziția reunește piese cu valoare identitară pentru români dobrogeni și aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, bulgari, armeni, greci și germani. Sunt expuse costume aparținând românilor dobrogeni și etniilor dintre Dunăre și Mare, elemente componente ale interiorului fiecărei etnii, dar și vase de uz gospodăresc și de ceremonial. Din expoziție nu lipsesc accesorii vestimentare și obiecte de cult“, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului de Artă Populară Constanța.

Cei care doresc să călătorească în trecut sunt așteptați să (re)descopere de Ziua Internațională a Muzeelor, dar nu numai (muzeul este deschis zilnic, între orele 09.00-17.00) și expoziția permanentă a instituției constănțene. Aici vor descoperi icoane pictate pe sticlă, în faimoase centre de iconari din Transilvania, ouă încondeiate, icoane pe lemn, icoane cu ferecătură, cruci de mână, ouă încondeiate, ceramică lucrată pe roata olarului, obiecte din lemn și metal, scoarte, ștergare și fețe de pernă țesute în casă, costume populare din toate zonele etnografice ale țării și podoabe din pene de păun, argint, monede și mărgele.

De asemenea, pentru a sărbători Ziua Municipiului Constanța, Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, între 19 și 21 mai (sâmbătă, duminică și luni), pe platoul din fața instituției de cultură, Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea la care vor participa meșteri români, ruși lipoveni, bulgari, greci, turci, tătari și armeni.

Sursă foto: Facebook – Muzeul de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *