Fotografiile de război realizate de sergentul Costică Acsinte pot fi văzute gratuit la Muzeul de Artă Constanța

În anul Centenarului Marii Uniri, pasionații de fotografie și de istorie sunt așteptați la Muzeul de Artă Constanța, pe 1, 2 și 3 noiembrie, pentru a vedea 100 de fotografii realizate de sergentul și fotograful de război Costică Acsinte. Ele sunt grupate pe trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. Intrarea este liberă.

Vernisajul expoziției itinerante „ACSINTE.100“, un proiect al Asociației Culturale „Control N“, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, va avea loc joi, 1 noiembrie, de la ora 17.00.

Lectură din scrisorile trimise de pe front

«ACSINTE 100» include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul «Scrisori de pe front», alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte. Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei“, spun organizatorii.

Cine a fost Costică Acsinte?

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului «Colecția Costică Acsinte», în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului «ACSINTE.100», revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front“, spun organizatorii.

Înainte de a ajunge la Constanța, expoziția „ACSINTE.100“ a fost itinerată la Pitești  (Fundația Culturală Ilfoveanu, 10-13 octombrie), Slobozia (Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“, 23-26 octombrie) și Iași (Galeria de artă „Dana“, 28-30 octombrie).

După Constanța, ea va ajunge la Timișoara (Miscellaneous Art Center, 12-15 noiembrie), Alba Iulia (Casa Forum, 22-25 noiembrie), Cluj-Napoca (Turnul Croitorilor, 27-29 noiembrie) și București (1 – 4 decembrie 2018).

ACSINTE.100 ajunge la Constanța

📷 ACSINTE.100, expoziția itinerantă cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a fotografului Costică Acsinte, ajunge la Muzeul De Artă Constanţa, în perioada 1 – 3 noiembrie. Vă așteptăm cu drag la Acsinte.100 – expoziție de fotografie – Constanța!

Geplaatst door Asociatia Culturala Control N op Maandag 29 oktober 2018

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *