Farmecul Constanței de altădată, într-o expoziție de colecție

Pasionații de istoria Constanței de altădată  și de edificiile sale reprezentative, concentrate în zona peninsulară, sunt așteptați în luna octombrie la Muzeul de Artă, pentru a vedea expoziția „Arhitecți și proiecte din Constanța antebelică (1878-1916)“, realizată de arhitectul Radu Cornescu.

În expoziție sunt incluse și patru planuri ale orașului, datate 1881, 1890, 1902 și 1915, care atestă documentar modul în care s-a dezvoltat orașul între cele două limite cronologice stabilite de autorul expoziției.

Arhitecți și proiecte din Constanța antebelică Radu Cornescu

Conform arhitectului Radu Cornescu, Constanța anului 1878 avea aspectul unui sătuc mai mare, cu câteva străzi întortocheate și cam tot atâtea case din piatră, acoperite cu țiglă, ridicate de către englezii care aduseseră la Kustenge „drumul de fier”, restul locuințelor constând în colibe din chirpici acoperite cu stuf.

Primii pași ai administrației nou instalate au fost aceia de a realiza o tramă stradală adecvată. În anul 1880, se realizează bulevardul Elisaveta Doamna și se demarează lucrările pentru ridicarea Hotelului Carol I (arhitect Alexandru Orăscu), actualul sediu al Comandamentului Marinei.

Încet-încet, fața orașului începe să se schimbe, iar lumea bună începe să fie atrasă de această parte de Românie, spațiu ideal pentru băi de soare și băi în mare.

Începând cu anul 1883 apar clădiri precum: Biserica și Școala Armenească, Școala Primară Mixtă „Principele Ferdinand și principesa Maria“ (actualul corp vechi al Muzeului de Artă, arh. Ion Socolescu), Casa Alleon (arh. Pelopidas D. Couppa).

Arhitecți și proiecte din Constanța antebelică Radu Cornescu afis

Peisajul urbanistic se îmbogățește cu alte clădiri reprezentative, sedii de edificii publice sau case particulare: Catedrala „Sfinții Petru și Pavel” (arh. A Orăscu și Carol Beniș), Palatul Comunal (actualul Muzeu de Artă Populară Constanța, arh. Ion Socolescu), Teatrul „Elpis” (arh. L. Piver), Casa Manicatide (arh. I. Mangoianu) și Palatul Suțu (arh. Grigore Cerchez), Palatul Regal (arh. Daniel Renard), Casa Pariano (arh. Victor Ștephănescu), Casa Emirzan sau Casa cu Lei, după cum mai este cunoscută (arh. Ion D. Berindei), Cazinoul (arh. Daniel Renard), Hotelul Palace (arh. E. L. Goue), al doilea sediu al Palatului Comunal, după ce primul fusese cedat Poștei (actualul Muzeu de Istorie Națională și Arheologie Constanța, arh. V. Ștephănescu), Moscheea „Carol I” (arh. V. Ștephănescu).

În paralel încep să se amenajeze celebre plaje, precum Plaja de la Vii și Băile de la Mamaia.

Expoziția, realizată în colaborare cu Muzeul de Artă și Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Națională, este dedicată împlinirii celor 20 de ani de la înființarea Ordinului Arhitecților din România și se poate vizita până la finalul lunii octombrie. Evenimentul este finanțat din Timbrul de Arhitectură pe anul 2021.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *