Armonii de toamnă cu Sebastian Tegzeșiu, Andreea Bratu și Ghiorghiță Tănase

Dacă nu aveți planuri pentru sâmbătă seară, puteți petrece o seară deosebită în compania muzicii culte, la Muzeul de Artă Constanța, unde, începând cu ora 17.00, se va desfășura cea de-a doua ediție a Galei de Muzică de Cameră „Autumn’s Chamber Music Harmonies“.

Soliștii concertului cameral vor fi trei muzicieni constănţeni bine-cunoscuți publicului constănțean: violonistul Sebastian Tegzeșiu, concert maestru la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, colegul său, violoncelistul Ghiorghiţă Tănase şi pianista Andreea Bratu de la Universitatea „Ovidius“ şi colaborator al teatrului la care cei doi instrumentiști își desfășoară activitatea.

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile

În programul concertului se vor regăsi compoziții clasice și neoclasice, scopul declarat al celor trei soliști fiind acela de aduce în prim-plan confruntarea dintre două stiluri muzicale care, deși din punct de vedere cronologic se află la o apreciabilă distanţă, au multe aspecte în comun în conţinut şi formă.

Lucrările care vor fi prezentate publicului sunt semnate de: Luigi  Boccherini  – Sonata  nr. 6 în  La major, G.4 pentru violoncel și clavicembalo, George Enescu – Pavane în Re major, op. 10, Wolfgang Amadeus Mozart – Rondo în Do major, K. 485, pentru pian, Paul Bazelaire  – Suita Franceză, op. 114, pentru  violoncel şi pian, Sigismund Toduța – Passacaglia și Igor  Stravinsky – Suita Italiană (Pulcinella´s).

Prezentarea Galei de Muzică de Cameră „Autumn’s Chamber Music Harmonies“ va fi făcută de lect. univ. dr. Ruxandra Mirea de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa.

Lucrări rare, în premieră la Constanța

«Suite italienne» nu a fost prima încercare a lui Stravinsky de a transforma unele numere din balet într-o operă pentru vioară și pian. În 1925, a scris o suită pentru vioară și pian, după teme, fragmente și piese de Giambattista Pergolesi. În 1932, Stravinsky cu ajutorul violoncelistului Gregor Piatigorsky a recondiționat suita anterioară în «Suite italienne» pentru violoncel și pian. În 1933, Stravinsky și violonistul Samuel Dushkin au aranjat suita de violoncel și pian «Suite Italienne» în Suita pentru vioară și pian. În această ultima versiune, ordinea mișcărilor este «Introducere», «Serenata», «Tarantella», «Gavotta con prin variazioni», «Scherzino» și «Minuetto e finale». Farmecul melodiilor lui Pergolesi și aroma pătrunzătoare a rescrierii lui Stravinsky transformă «Suita italienne» într-una din cele mai plăcute și cu siguranță cea mai populară operă a lui Stravinsky dintre lucrările sale pentru vioară și pian“, spune violonistul Sebastian Tegzeșiu despre „Suita italiană“, o lucrare rar cântată în concerte și o premieră muzicală la nivelul orașului Constanța.

concert autumn's harmonies second edition

O lucrare rar cântată și o premieră pentru urbea tomitană este și „Suita franceză“ a lui Paul Bazelaire. Despre ea, dar și despre o altă lucrare, violoncelistul Ghiorghiță Tănase spune: „Am ales în acest program această suită, o muzică plină de veselie și candoare din creația violoncelistului și compozitorului Paul Bazelaire, pentru că îmi este imposibil să nu mă gândesc zilnic la acest creator și pedagog, el însuși fiind unul dintre autorii de studii și exerciții de tehnică violoncelistică, pe care îi studiem cu rigurozitate și pe care îi recomandăm la rândul nostru tinerilor violonceliști. Sonata de L. Boccherini este, de asemenea, cea mai reprezentativă lucrare de gen din creația acestuia, piesă de repertoriu obligatoriu pentru orice violoncelist concertist“.

Prima ediție a Galei de Muzică de Cameră „Autumn’s Chamber Music Harmonies“ s-a desfășurat în noiembrie 2017, în sala „Sergiu Celibidache“ a Colegiului Național de Arte „Regina Maria“ și i-a avut protagoniști violonistul Daniel Mihai, pianista Andreea Bratu și violoncelistul Ghiorghiţă Tănase.     .

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *