Faimoasa soprană Marina Krilovici vine la Constanța

Faimoasa soprană Marina Krilovici, nume de referință al scenei românești și internaționale, cu o carieră excepțională pe marile scene ale lumii, vine la Constanța, pe 7 octombrie. Prezența sa în orașul de la malul Mării Negre se datorează lansării de carte „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici“, scrisă de jurnalista și scriitoarea Alice Năstase Buciuta.

Evenimentul editorial va avea loc luni, 7 octombrie, de la ora 18.30, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“, în sala „Sergiu Celibidache“, sala cu cea mai bună acustică din oraș, în prezența sopranei și a autoarei. În programul manifestării este inclus și un recital surpriză.

Despre Marina Krilovici se spune că este una dintre acele soliste de operă care se se naște o dată la o sută de ani. Născută dintr-o mamă pe jumătate grecoaică și un tată pe jumătate „iugoslav“ și jumătate german, înzestrată cu o voce excepțională, apreciată chiar și de „dușmani“, Marina Krilovici a studiat la Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu“ câștigând încă din anii studenției numeroase și importante premii internaționale. Mărturisește că la reușitele ei remarcabile de atunci a contribuit partenera sa de nădejde și sfătuitoare sa, regretata pianistă Marta Joja (1928-1998), cea care a crezut mereu în talentul său și nu a lăsat-o să renunțe din cauza greutăților survenite. Pe scena din Operei Naționale din România a cântat din 1967, când a înlocuit-o în actul al II-lea, pe Arta Florescu, în rolul Donnei Anna din opera mozartiană „Don Giovanni“, până în 1971, când a fost nevoită să părăsească țară din cauza persecuțiilor regimului comunist.

O româncă celebră care nu își neagă originile

„La Roumaine“sau  „La Krilovici“, cum era cunoscută peste hotare, a evoluat pe marile scene ale lumii: Opera de Stat din Viena, Hamburg, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra, Roma, Berlin, Paris, Lisabona. Printre partenerii săi se numără nume mari ale liricii internaționale, inclusiv români: Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, David Ohanesian.  Deși are origini grecești, locuiește la Atena și a fost căsătorită cu un mare bariton grec, Kostas Paskalis, cu care are două copii, Constantin și Alexandra, Marina Krilovici se consideră româncă și se mândrește cu acest lucru afirmând în interviurile sale că datorează enorm școlii românești de canto unde s-a format. Mai mult decât atât: vorbește perfect românește, fără… accent, deși este de atât de multă vreme cetățean al lumii.

La cei 77 de ani pe care i-a împlinit pe 11 iunie, Marina Krilovici nu-și trădează vârstă: este o apariție tonică, plină de vitalitate, optimistă, deschisă la nou, susține masterclass-uri și cântă cu aceeași bucurie care a consacrat-o. Deși cântul a făcut-o celebră nu susține că muzica este viața sa, punând pe primul loc copiii, familia, prietenii și trăirile sale. „Viaţa mea fără copii ar fi fost nimic“, i-a declarat Marina Krilovici jurnalistei Alice Năstase Buciuta într-un interviu publicat în decembrie 2013, în revista „Tango“.

Evenimentul editorial de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și al Comunității Elene „Elpis“ Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *