Începe Concursul de Interpretare Vocală „Stela Maris“, un omagiu adus maeștrilor Aida Abagief, Daniel Sărăcescu și Margareta Andriescu

Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ Constanța și Asociația „Nihil Sine Arte“ organizează, între 18 și 20 iunie, prima ediție a Concursului de Interpretare Vocală „Stela Maris“.

Concursul, care va avea loc în sala de concerte cu cea mai bună acustică din Constanța, sala „Sergiu Celibidache“ a Colegiului „Regina Maria“, este dedicat elevilor de liceu și studenților. El s-a născut din dorința foștilor absolvenți ai instituției de învățământ vocațional, deveniți acum profesori, de a-i omagia pe cei de la care au învățat tainele cântului. Trei dintre acești maeștri, membri fondatori ai secției de Canto Clasic din cadrul actualului Colegiu „Regina Maria“, soprana Aida Abagief, pianistul Daniel Sărăcescu și mezzosoprana Margareta Andriescu, vor fi omagiați, tinerii laureați primind premii de excelență care le poartă numele.

„Trei dintre profesorii care au pus bazele secției de canto clasic în fostul Liceu de Artă, actualmente Colegiul Național de Arte «Regina Maria» sunt omagiați, concursul oferind și premii de excelență elevilor și studenților în memoria lor: soprana Aida Abagief, artist liric de talie internațională, care a împlinit de curând o vârstă venerabilă, fiind totodată personalitatea artistică care a înființat la Constanța în urmă cu 20 de ani, Departamentul de Arte din cadrul Universitații Ovidius, astăzi Facultatea de Arte, alături de regretatul pianist, profesor, om de o deosebită calitate morală și artistică Daniel Sărăcescu, fost director al Liceului de Artă, în anii `90. O altă personalitate căreia i se va purta peste timp un deosebit respect pentru activitatea solistică și munca depusă alături de elevi este și mezzosoprana Margareta Andriescu“, susțin organizatorii.

La Concursul de Interpretare Vocală „Stela Maris“, ediția I, s-au înscris elevi și studenți din mai multe instituții de învățămant cu profil artistic, dar nu numai, din: Constanța, București, Galați, Brăila, Craiova și Târgul Mureș).

Juriul este format din conf. univ. dr.  Claudia Codreanu de la Universitatea Națională de Muzică București, mezzosoprană cunoscută publicului meloman tomitan, la fel ca și soprana Nicoleta Ardelean, conferențiar universitar dr. la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“ Constanța, Lucia Mihalache, profesor colaborator al Colegiului „Regina Maria“ și mezzosoprană a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, Marius Eftimie, profesor colaborator și bariton pe aceeași scenă lirică și soprana Roxana Băluță, organizator și profesor al instituției de învățământ gazdă.

Deschiderea oficială a Concursului de Interpretare Vocală „Stela Maris“ va avea loc luni, 18 Iunie, de la ora 11.00, cu secțiunea dedicată elevilor.

Studenții vor evolua pe scena Sălii „Sergiu Celibidache“ marți, 19 iunie și miercuri, 20 iunie începând tot cu ora 11.00.

Se vor acorda Premiul I, II și III, precum și mențiune, pentru fiecare clasă sau an de studiu în parte, Premiile de Excelență „Aida Abagief“ și „Margareta Andriescu“ și Premiul de Excelență pentru pianist corepetitor „Daniel Sărăcescu“.

Concursul este inițiat de profesorii catedrei de Artă vocală, cu sprijinul conducerii Colegiului  „Regina Maria“ (director Doinița Mitrică și director adjunct Sorina Eftimi),  în colaborare cu Asociația „Nihil Sine Arte“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *