Expoziție Picasso, la Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța începe anul 2022 cu o expoziție de înaltă ținută: „Que Viva Picasso“. Expoziția de grafică, al cărei vernisaj va avea loc joi, 6 ianuarie, de la ora 15.00, în generosul spațiu de la parter dedicat manifestărilor cu caracter temporar, reunește lucrări semnate de către cel care este considerat a fi cel mai mare artist al secolului al XX-lea, Pablo Picasso.

Lucrările acoperă perioada 1916-1961, în special intervalul de la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960.

Suntem bucuroși că putem prezenta această etapă a creației lui Pablo Picasso la Constanța. Expoziția ne spune multe despre Picasso, despre personalitatea sa și diversitatea temelor și tehnicilor pe care le-a abordat de-a lungul timpului“, a spus directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan.

Sunt expuse gravuri din seria „Suite Vollard“, inspirată de Rembrandt van Rijn, ediția germană, litografii originale, precum și ilustrațiile cărții „Les Menines et la Vie”, inspirate de Diego Velazquez.

Expoziția pune în evidență preocuparea lui Picasso pentru interpretarea marilor teme ale creaţiei, etapă care s-a făcut cunoscută mai ales după mijlocul secolului al XX-lea și care a reprezentat un moment de apogeu al spiritului analitic și interpretativ al artistului. Una dintre cele mai importante serii pe care publicul iubitor de artă o va putea admira în cadrul expoziției este «Suite Vollard», o serie de 100 de gravuri create de Picasso, în perioada 1930–1937, în stil neoclasic, care a fost comandată de comerciantul de artă din Paris, Ambroise Vollard. Aceasta descrie relația dintre artist și model și sunt inspirate de Rembrandt van Rijn.

În expoziție se poate admira ediția germană, care a fost  publicată de Gerd Hatje, Stuttgart, în 1956 – considerată cea mai bună ediție, autorizată personal de Picasso.

O altă parte importantă a expoziției o reprezintă litografiile originale ale artistului, precum și ilustrațiile cărții „Les Menines et la Vie”, inspirate de idolul său, Diego Velazquez“, au precizat reprezentanții Muzeului de Artă Constanța.

„Chiar și peste 500 de ani oamenii vor vorbi despre Picasso ca reprezentant al secolului al XX-lea, așa cum vorbim acum despre Michelangelo ca reprezentant al Renașterii italiene“

Lucrările expuse aparțin colecționarului german Thomas Emmerling și au fost incluse într-un amplu proiect itinerant, demarat în anul 2016.

În 2016, acestea au fost pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca și la Timișoara, pentru ca în anii următorii să fie prezentate în Franța, Polonia, Ungaria și Slovacia.

O mare parte a lucrărilor din expoziția recentă au fost expuse, în toamna anului 2017, în colaborare cu Muzeul Picasso din Antibes, Franța, la Muzeul Municipiului Lublin, Polonia, unde expoziția a fost premiată drept «Expoziția anului 2017». În 2018, expoziția a fost pe simezele Castelului Esterházy din Pápa, Ungaria, iar în 2019 în Slovacia, la Muzeul Municipiului Bratislava, Palais Mirbach.

Proiectul s-a născut ca urmare a pasiunii pe care colecționarul Thomas Emmerling o nutrește pentru opera lui Pablo Picasso. În acest sens el afirma: «Pentru mine Picasso este un artist genial, chiar și peste 500 de ani oamenii vor vorbi despre Picasso ca reprezentant al secolului al XX-lea, așa cum vorbim acum despre Michelangelo ca reprezentant al Renașterii italiene»“, au mai precizat gazdele.

Expoziția „Que Viva Picasso“ va putea fi admirată la Muzeul de Artă Constanța în perioada ianuarie-martie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00-16.30.

Accesul publicului la vernisaj, dar și ulterior, se va face în conformitate cu reglementările legislative în vigoare privind evoluția virusului SARS-CoV-2.

Share:

One thought on “Expoziție Picasso, la Muzeul de Artă Constanța

  • 29 ianuarie 2022 la 18:05
    Permalink

    Felicitări! Am vizutat muzeul si voi reveni cu mare placere. Succes!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *