„Oscar Han – un artist și opera sa“, bucurii estetice învăluite în tristețe, la Muzeul de Artă Constanța

„Oscar Han: un artist și opera sa“ este ultimul volum monumental semnat de criticul de artă Doina Păuleanu (29 martie 1948-23 decembrie 2020), tom apărut antum, la finalul anului 2020, dar lansat postum, vineri, 26 februarie, la două luni de la trecerea sa la cele veșnice. Evenimentul editorial, care a coincis cu redeschiderea Muzeului de Artă Constanța, închis pentru reamenajare din toamna anului trecut, s-a desfășurat într-un cadru restrâns, din cauza contextului pandemic.

Lansarea de carte a fost umbrită de faptul că cea care, timp de trei decenii, a fost sufletul muzeului constănțean, a fost evocată în absență, dar și de faptul că visul său de a-și prezenta volumul monografic cu prilejul dezvelirii bustului Reginei Maria, operă a lui Oscar Han, nu a mai fost posibil, creația în bronz fiind reintrodusă în circuitul public în tristul context al finalului de an 2020.

Despre volumul „Oscar Han: un artist și opera sa“, lansat pe 26 februarie, au vorbit directorul interimar al Muzeului de Artă Constanța, dr. Lelia Rus Pîrvan, arhitectul Radu Cornescu și prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu. Mesaje online au transmis prof. univ. dr. Ioan Opriș și criticul și istoricul de artă Pavel Șușară.

lansare carte oscar han doina pauleanu

„Oscar Han: un artist și opera sa“ nu este, așa cum ar fi tentați să creadă unii, un album de artă în sensul consacrat al cuvântului. Este o lucrare monografică dedicată unuia dintre cei mai mari sculptori interbelici, Oscar Han (1891-1976), pe care contemporanul său Tudor Arghezi îl descria ca fiind „parșiv și genial“. „Oscar Han: un artist și opera sa“ este în sine și un obiect de artă, o ediție bibliofilă a unei monografii de artă, datorită condițiilor grafice excepționale care caracterizează volumele apărute la prestigioasa și exigenta editură „Monitorul Oficial“.

Volumul este structurat în 11 capitole, dintre care ultimul prezintă o cronologie a vieții lui Oscar Han: I- „Nume, renume, anii de formare“, II – „Războiul și Arta Română. Expoziții, comenzi“, III – „Anul 1925 în viața și creația lui Oscar Han“, IV – „În „Grupul celor patru“ și în afara sa (1926-1933)“, V- „Descoperirea Balcicului“, VI – „Exegi monumentum“, VII – «„Suntem doi profesori și doi viitori profesori“ (Ștefan Dimitrescu, 1929)», VIII – „Felurite izbânzi și o mare înfrângere în anii interbelici“, IX – „Arcanele istoriei: exclus, retrogradat, recuperat“, X- „Portret de artist. Între cuvânt și imagine“ și XI – „Cronologie“.

Un bust și două expoziții

Bustul Reginei Maria, amplasat lângă Muzeul de Artă Constanța pe 27 noiembrie 2020, a fost realizat prin subscripție publică printr-o comandă pe care municipalitatea din Balcic i-a încredințat-o lui Oscar Han în anul 1932.

Ar fi trebuit dezvelit odată cu lansarea cărții dedicate lui Han, prilej cu care Doina Păuleanu ar fi zis: „Realizată prin subscripție publică, statuia a fost dezvelită la 18 septembrie 1933 în fața grădinii publice din pitorescul port sudic. Odată cu cedarea Cadrilaterului, în septembrie 1940, lucrarea ajunge cu vaporul de la Balcic la Constanța, unde este depozitată. În anul 1961, la înființarea Muzeului de Artă Constanța, intră, fără informații complete, în patrimoniul acestuia.  Cercetări extinse ne-au permis refacerea unei istorii, ne-au indus responsabilități față de destinul statuii și au determinat angajarea demersurilor necesare pentru revenirea acesteia în spațiul public. De acum înainte, Oscar Han are în orașul nostru trei monumente: bustul dezvelit astăzi , grupul statuar Eminescu, situat încă din anul 1934 „la marginea mării” și inaugurat de regele Carol al II-lea, statuia lui Anghel Saligny, așezată în 1965 la intrarea în port. Reamintim că tot în urma semnalării și stăruințelor noastre, monumentul Carmen Sylva (regina Elisabeta), realizat de Ion Jalea, în anii 1936 – 1937, a revenit pe locul care-i fusese destinat inițial – faleza Constanței“.

Cu prilejul evenimentului editorial de vineri au fost deschise expozițiile „Oscar Han. Un artist și epoca sa“ și „Un vis turnat în bronz“, de Oana Maria Cajal, curator fiind Doina Păuleanu.

Despre expoziția „Oscar Han. Un artist și epoca sa“, Doina Păuleanu scrisese la finalul anului 2020: „Oscar Han (1891-1976) și-a deschis de-a lungul vieții o singură expoziție personală, în anul 1925. Lucrările sale au figurat în manifestări colective prestigioase, antume și postume, din care se individualizează cele deschise împreună cu Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato în cadrul strălucitoarei asociații numite «Grupul celor patru».  Expoziția organizată de Muzeul de Artă Constanța este prima prezentare sintetică a operei sale întreprinsă până în prezent. Lucrările prezentate fac parte din patrimoniul propriu, dar și din prestigioasele colecții bucureștene Anca Vlad și Mihai Astratinei“.

Expoziția reunește atât sculpturi de Oscar Han, cât și lucrări semnate de ceilalți trei membri ai „Grupului celor patru“, pictorii:  Tonitza, Șirato și Dumitrescu.

„Un vis turnat în bronz“ este o expoziție de „puzzle-uri vizuale“ realizată de Oana Maria Cajal nepoata primarului interbelic Octavian Moșescu, cel care i-a comandat lui Oscar Han bustul Reginei Maria, sculptură în bronz care din 27 noiembrie 2020 se află în fața Muzeului de Artă Constanța.

Expoziția, deschisă la etajul al III-lea al instituției de cultură, în sala „Alexandru Ciucurencu“, este construită în jurul imaginilor cu bustul Reginei Maria.

Sursă foto: Facebook – Muzeul de Artă Constanța

Citește și:

Bustul Reginei Maria, amplasat lângă Muzeul de Artă Constanța

Doliu în cultura constănțeană. S-a stins Doina Păuleanu

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *