DOOM, ediția a III-a, stoc epuizat în câteva ore de la apariție

La doar câteva ore de la anunțul că a apărut cea de-a treia ediție a „Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române“ (DOOM), volumul elaborat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ și tipărit la „Monitorul Oficial“ nu se mai găsește pentru a fi cumpărat pe site-ul Editurii Univers Enciclopedic.

„Monitorul Oficial, care împlinește în 2022 al 190-lea an de existență, la început de An Nou, în zilele premergătoare sărbătoririi lui Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale, are bucuria să anunțe tipărirea noii ediții a „Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (ediția a III-a) – DOOM³, elaborat de Institutul de Lingvistică «Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti». Suntem onoraţi că Editura Univers Enciclopedic ne-a încredințat spre tipărire această lucrare mult așteptată“, au anunțat azi dimineață, cei de la Monitorul Oficial al României, pe pagina de Facebook. Anunțul a fost preluat de către cei de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“.

Față de ediția precedentă, cea din 2005, care cuprinde 62.000 de cuvinte (cu 2.500 mai mult decât prima ediție, cea din 1982), în ediția din 2022 apar cca. 3.600 nou introduse fiind făcute și aprox. 3000 de modificări la cuvintele existente.doom 2Prezentul volum este o ediție nouă, integral verificată și substanțial îmbogățită, a DOOM2 (2005), totalizând cca 64.500 de cuvinte, dintre care cca 3.600 sunt nou introduse. Și ediția a treia urmează în linii mari opțiunile studiilor tradiționale privitoare la limba română, însă cu modernizările reflectate în învățământ. Normele de bază nu au fost modificate, dar s-au făcut peste 3.000 de recomandări punctuale noi, care țin seama de dinamica limbii și a societății, de sugestiile și observațiile privind DOOM2, de raporturile dintre normă și uz etc.“, scrie pe coperta a IV-a a volumului.

Îmbogățirea cu noi cuvinte se reflectă și în numărul de pagini, ediția actuală numărând 1152 de pagini față de cea din 2005, care are 871 de file.

DOOM-ul are un statut special faţă de alte dicţionare. Este una dintre puţinele situaţii când avem o obligaţie de a respecta ceva ce apare într-o carte. Chiar suntem obligaţi să folosim grafia, pronunţarea, formele corecte indicate în acest dicţionar“, a subliniat directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ al Academiei Române, Adina Dragomirescu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *