Expoziția „Eu aleg România 100“, deschisă până pe 1 Decembrie, în Parcul Arheologic Constanța

„Eu aleg România 100. Istoria românilor în 100 de momente esențiale“. Acesta este numele expoziției pe care Radio Constanța a inaugurat-o pe 28 septembrie, lângă statuia „Victoria“, creație a lui Boris Caragea, din Parcul Arheologic, și pe care vă invită să o vizitați până pe 1 Decembrie, dată la care se împlinește un veac de la Marea Unire.

„Eu aleg România 100“ este o expoziție care oferă, prin cele 100 de fotografii însoțite de texte descriptive, o imagine a României cu care ne mândrim și care ne conferă identitate. O imagine de ansamblu a unei țări frumoase, cu o istorie zbuciumată, bogată în vestigii arheologice și în monumente de arhitectură. Dintre acestea, amintim doar câteva care au legătură cu spațiul dobrogean: faimoasele statuete „Gânditorul“ și „Perechea sa“ aparținând culturii Hamangia, considerate capodopere ale artei neolitice, „Tropaeum Traiani“, monumentul triumfal de la Adamclisi considerat de Grigore Tocilescu „actul de naștere dăltuit în piatră al poporului român“ și Bisericuțele rupestre de la Basarabi.

eu aleg romania 100

„«Eu aleg România 100» este un proiect al Radio Constanța din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, realizat în pateneriat cu Primăria Municipiului Constanța și cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România. Este un moment deosebit la care vă invităm să participați cu tot sufletul“, a spus, pe 28 septembrie, în prezența publicului prezent la deschiderea expoziției, managerul Radio Constanța, Daniel Sîrbu.

Vernisajul a fost însoțit de un program artistic emoționant cu cântece patriotice și dansuri tradiționale, prezentat de Nicu Ispas și susținut de interpreții Ciprian Roman, Petrică Mâțu Stoian, Mituța și Dumitru Ridescu, Alexandru Moldoveanu și ansamblurile folclorice dobrogene Româncuța, Elpis, Cansu și Vanghelizmo. Programul a fost întregit de o paradă a uniformelor militare din Primul Război Mondial în prezentarea Asociației Culturale Tomis.

„Ar trebui să vorbim mai des despre valorile care ne unesc, ne reîntregesc, să vorbim mai despre principii solide, despre valori adevărate, despre dragoste de țară“, a spus, din partea principalului partener, viceprimarul municipiului Constanța Costin Răsăuțeanu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *