Radio Constanța celebrează Centenarul Marii Uniri prin spectacolul folcloric „Eu aleg România“

În prima zi a lunii decembrie, zi cu ample semnificații pentru românii de pretutindeni,  Radio Constanța invită locuitorii de la malul Mării Negre să sărbătorească așa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri (1 decembrie  1918 – 1 decembrie 2018) prin spectacolul aniversar „Eu aleg România“.

Evenimentul, care se va desfășura sâmbătă, 1 Decembrie, de la ora 17.00, la City Park, este realizat în colaborare cu centrul comercial gazdă fiind susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

eu aleg romania spectacol aniversar 2

 

Vor cânta despre mândria de a fi români îndrăgiții artiști: Elena Sima, Mituța și Dumitru Ridescu, Marian Vijoi, Iustina Ispas, Elena Chirică, Ioan Chirilă și Aurel Sava. Alături de ei se va afla ansamblul de dansuri populare Româncuța din Cumpăna.

Expoziția „Eu aleg România 100. Istoria românilor în 100 de momente esențiale“, până pe 1 Decembrie, în Parcul Arheologic

„Eu aleg România“ este un proiect prin care radioul public celebrează, anul acesta, Marea Unire. În cadrul acestui proiect de mare amploare, Radio Constanța a inaugurat, pe 28 septembrie, în Parcul Arheologic, la statuia „Victoria“ a lui Boris Caragea, expoziția „Eu aleg România 100. Istoria românilor în 100 de momente esențiale“.

Expoziția, deschisă publicului constănțean până pe 1 Decembrie, oferă prin intermediul celor 100 de fotografii, însoțite de succinte texte descriptive, o imagine de ansamblu a României, o țară frumoasă, cu o istorie zbuciumată, bogată în vestigii arheologice și în monumente de arhitectură. Dintre acestea, celebrele statuete neolitice „Gânditorul“ și „Perechea sa“ aparținând culturii Hamangia, „Tropaeum Traiani“, monumentul triumfal de la Adamclisi considerat de Grigore Tocilescu „actul de naștere dăltuit în piatră al poporului român“, și Bisericuțele rupestre de la Basarabi constituie motive de mândrie pentru constănțeni.

eu aleg romania 100 constanta

 

Pe 28 septembrie, cu prilejul deschiderii expoziției „Eu aleg România 100. Istoria românilor în 100 de momente esențiale“, constănțenii s-au bucurat de un program artistic emoționant cu cântece patriotice și dansuri tradiționale oferit de interpreții Ciprian Roman, Petrică Mâțu Stoian, Mituța și Dumitru Ridescu, Alexandru Moldoveanu și de ansamblurile folclorice dobrogene Româncuța, Elpis, Cansu și Vanghelizmo. În program s-a aflat și paradă a uniformelor militare din Primul Război Mondial în prezentarea Asociației Culturale Tomis.

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *