„Noaptea Bibliotecii“ la Constanța, o sărbătoare pentru cei mici și pentru cei mari

Ediția 2018 a evenimentului cultural-educativ „Noaptea Bibliotecii“, dedicat cititorilor de toate vârstele, a fost, și în acest an, un succes judecând după numărul mare de participanți care au fost prezenți la activitățile care s-au desfășurat concomitent în sălile de lectură și de împrumut, în aulă, în holul mare, de la intrare și de la etajul I, unde cei mici au probat pelerina magică a Spiridușului Cărților.

Sâmbătă seară (29 septembrie), puțin după ora 16.00, înainte de căderea… nopții, Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“ era deja plină.  Cei mai mulți și cei mai entuziasmați au fost micii cititori cărora li s-a pregătit o mulțime de ateliere de creație  („Să dăm o nouă viață cărților“ – decorațiuni din pagini de carte, „Citim și ne jucăm“, „Construim Turnul Eiffel din piese de puzzle“, „Pictăm prin tehnica punctată“, „Relaxare prin culoare“, Jocurile copilăriei: „Păcălici”, „Nu te supăra, frate!”, „Ț.O.M.A.P.A.N.T). De asemenea, micii cititori au avut șansa să se întâlnească, și chiar să se fotografieze, cu Spiridușul Cărților.

spiridusul cartilor biblioteca judeteana constanta

Adolescenții, dar nu numai ei, au participat la momentele teatrale oferite de trupa Joy, care a prezentat spectacolul „Brown Sugar“ și ateliere de improvizație teatrală, sub îndrumarea  Mirelei Klein, și un colaj de scenete, sub coordonarea Marianei Milaș. În program a fost inclusă și o sesiune de audiție: „The Best of Andre Rieu“.

Un moment important în cadrul ediției din acest an a „Nopții Bibliotecilor“ l-a constituit atelierul de digitalizare pentru tineri în cadrul proiectului „De la regional la național: reviste dobrogene ale României Mari în perioada interbelică“, finanțat de AFCN, la care au participat elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ și de la Liceul Teoretic „George Călinescu“ din Constanța.

atelier digitalizare biblioteca judeteana constanta

Pentru pasionații de istorie, în An Centenar, a avut loc lansarea volumului „România de la Marea cea Mare; ținut original – îmbogățește patrimoniul umanității. Opinii externe“, de Constantin Vitanos și Claudiu-Alexandru Vitanos.

constantin chera noaptea bibliotecii

Lansările de carte au continuat cu volumul „Etnologia funerară tomitană“, semnat de Angela Anca Dobre, prezentat de conf. univ. dr. Adriana Cîteia.

adriana cateia anca angela dobre

Evenimentul editorial a fost precedat de comunicarea „Arheologia – o experiență de viață“, susținut de arheologul dr. Constantin Chera. De asemenea, au fost prezentate noutăților editurii Eikon fiind lansată și cartea „Seraphiniana“, de Cosmina Spanoche.

carte cu autograf biblioteca judeteana constanta

Expoziția de pictură „Dimensiunea europeană a patrimoniului cultural dobrogean“, organizată în colaborare cu Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“, deschisă în sala „Referințe generale“ a constituit un important punct de atracție al evenimentului „Noaptea Bibliotecii“, publicul primind cărți poștale cu autograf realizate după lucrările expuse pe șevalet.

expozitie cladiri patrimoniu constanta

Și anul acesta s-au făcut tururi ghidate în depozitele BJC „Ioan N. Roman“, iar surpriza a constat într-o expoziție specială din „Colecțiile speciale“, cu carte veche, carte cu autograf și medalii, deschisă în holul central, multe dintre ele făcând parte „Donația Ion Dumitrescu“.

carte cu autograf biblioteca judeteana constanta

 

La serviciul „Înscrieri utilizatori“ a fost permanent mișcare, deoarece pe 29 septembrie înscrierile și reînscrierile s-au făcut gratuit.

Anul acesta, „Noaptea Bibliotecii“ s-a deschis cu o reconstituire istorico-militară antică oferită de Asociația „Tomis“.

Sursă foto: Cultură Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *