Pictura și fotografia, „arme“ pentru nemurire în Anul European al Patrimoniului Cultural

Constanța frumoasă, Constanța pitorească, pe care ai vrea să o știi nemuritoare, chiar și așa afectată de ani cum este ea acum, Constanța multiculturală a cărei frumusețe se răsfrânge în melanjul arhitectural al clădirilor vechi, cu parfum de epocă, clădiri-simbol care „vorbesc“ despre perioada de glorie a urbei marine, este o continuă sursă de inspirație.

A fost sursă de inspirație și pentru cursanții de la Centrul Cultural Județean „Teodor Burada“. „Armele“ lor în lupta cu indiferența și timpul care mușcă necruțător din „carnea“ clădirilor, ajunse ruină unele dintre ele, au fost aparatul de fotografiat (pentru cursanții de la Artă Fotografică, sub coordonarea Iuliei Pană) și pensula și culorile (pentru clasa de Pictură și Grafică a Ioanei Călinescu).

expozitie patrimoniu biblioteca judeteana constanta

Cursanți și profesori au răspuns pozitiv invitației Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“ de a celebra, printr-o dublă expoziție, de fotografie și de pictură, Anul European al Patrimoniului Cultural. Așa s-a născut expoziția „Dimensiunea europeană a patrimoniului cultural dobrogean“, care a fost vernisată pe 15 iunie, la parterul bibliotecii constănțene, în prezența cursanților, a profesoarelor coordonatoare, Ioana Călinescu și Iulia Pană, a directorului BJC dr. Corina Apostoleanu, și a coordonatoarelor proiectului, Liliana Stamate și Manuela Dinică.

expozitie patrimoniu biblioteca judeteana constanta

„Biblioteca Județeană Constanța este singura bibliotecă din țară care sărbătorește Anul European al Patrimoniului Cultural. În afară de Centrul Cultural Județean «Teodor Burada», parteneri în acest proiect mai sunt școlile gimnaziale nr. 23 și 43. Vernisajul acesta marchează jumătatea drumului din proiect, este apogeul lui. Au participat la activitățile noastre copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, care au descoperit patrimoniul local prin joc, prin exerciții, prin concursuri. Urmează pe perioada vacanței un concurs de fotografie pentru copii și tineret, care se numește «Marea Patrifotografiere», în care ei trebuie să se fotografieze cu o clădire de patrimoniu din Constanța. În toamnă, reluăm atelierele cu elevii, de cunoaștere a patrimoniului, iar de Noaptea Bibliotecii, pe 29 septembrie, încheiem acest frumos proiect cu jocuri, cu expoziția de selfie-uri și cu alte surprize“, a spus Liliana Stamate.

expozitie patrimoniu biblioteca judeteana constanta 4

„Într-adevăr, suntem instituția care a aplicat la Ministerul Culturii pentru a primi această siglă, «Anul European al Patrimoniului Cultural», pe care să o aplicăm pe proiectele noastre. Am avut plăcerea să primim pentru două proiecte dreptul de a utiliza această siglă. Este vorba despre proiectul de față și despre realizarea monografiei primei instituții de cultură dobrogene, revista «Ovidiu». Iată că avem un an plin din acest punct de vedere“, a completat directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.

muzeul de arta populara constanta expozitie patrimoniu biblioteca judeteana constanta

Lăcașuri de cult, printre care și cel dintâi edificiu creștin construit la Kustenge, Biserica Greacă, Moscheea Carol I și Sinagoga, azi în stare de ruină, primul sediu al Primăriei Constanța, în prezent frumoasa clădire în care își desfășoară activitatea Muzeul de Artă Populară, dar și alte edificii-simbol ale orașului, printre care și nelipsitul Cazino, se află imortalizate pe simeze, în picturi sau fotografii.

„Am fost foarte emoționată încă de la început când am primit invitația să participăm cu lucrări ce reprezintă clădiri de patrimoniu. Pentru mine a fost o provocare, pentru că este un lucru foarte serios. Una este să lucrăm naturi statice în atelier, să interpretăm și alta este când avem în fața clădiri de patrimoniu“, a menționat Ioana Călinescu.

expozitie patrimoniu biblioteca judeteana constanta

„De câte ori intru în Bibliotecă Județeană am o emoție profundă (…) Proiectul acesta este un proiect pe care cred că ar trebui să-l reluăm permanent pentru că orașul acesta își schimbă înfățișarea. Plâng pentru că orașul este asasinat în fiecare zi de construcții care nu se încadrează în arhitectura de odinioară, chiar dacă destul de mixtă“, a subliniat Iulia Pană.

expozitie patrimoniu biblioteca judeteana constanta

Evenimentul cultural s-a încheiat cu acordarea de diplome tuturor participanților.

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *