„Etnologia funerară tomitană“ a Ancăi Dobre, o poveste vie despre speranța în nemurire
Cercetătorul Dobrogei, care apelează la „memoria” cărților și a altor surse de informare aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“, nu are cum să nu o cunoască pe bibliograful dr. Anca Dobre, de la compartimentul „Bibliografie dobrogeană“, care împarte biroul de la parterul instituției de cultură împreună cu colega sa Luminița Stelian.
Dr. Angela-Anca Dobre, după numele complet, și-a pus semnătura pe volumul „Etnologia funerară tomitană (în secolele I-III p. Chr)”, o carte „frumoasă“ și utilă, apărută anul acesta la editura Arhipelag XXI. Cartea, rod al unei cercetări doctorale, este structurată în cinci capitole: I – Reprezentarea „lumii de dincolo“ în literatură și filosofia epocii Principatului, II – Necropola Tomisului în secolele I-III p. Chr., III – Religia cetății și lumea umbrelor, IV – Reprezentări mitologice în inventarele funerare din Tomis: monede, geme, opaițe, vase și statuete ceramice, ate obiecte și V – Destinul în poezia funerară tomitană.
„«Etnologia funerară tomitană» este un titlu aparent neobișnuit pentru un bibliotecar. Ea se numește așa dintr-un motiv clar: nu este vorba despre necropola Tomisului și descoperiri arheologice, în primul rând, ci despre mentalități și modul de a gândi al oamenilor care au trăit în acea perioadă, secolele I-III, epoca Principatului, epocă în care cetatea Tomis se afla în vârful înfloririi sale, în cadrul imperial roman, o mentalitate provinicială care se manifestă în primul rând în grija pe care o acordă celor plecați dintre cei vii, în felul în care le ridică monumentele, în felul în care îi îngroapă sau în incinerează, deoarece încă este vorba despre biritualism. Este o abordare transdisciplinară a viziunii asupra lumii de dincolo și a modului de a gândi a oamenilor“, a spus dr. Angela-Anca Dobre.
Volumul a fost lansat pe 29 septembrie, în aula BJC, în cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecii“.
„Sunt emoționată pentru că aceasta este o carte pe care am dorit să vi-o arăt, pe care am dorit să o public cu orice preț. Am luptat pentru ea. Ea este rodul cercetării mele, este teza mea de doctorat, dar e mai mult decât atât, deoarece ea a stat la dospit cinci ani și mai bine până mi-am luat inima în dinți, până am strâns resursele pentru a o edita. Mie îmi place cum a ieșit. Este o carte care m-a făcut să mă gândesc la multe lucruri, care m-a făcut să mă înfior să văd că au trecut 2000 de ani de parcă nu au trecut, pentru că anticii aveau niște obiceiuri pe care le regăsim transmise poporului român: credința în destin, în deochi. Oamenii gândeau la fel, vedeau viața și moartea la fel ca astăzi“, a spus autoarea în prezența publicului prezent în aula BJC.
Invitată să prezinte cartea, conf. univ. dr. Adriana Cîteia, care a scris „Gânduri către cititor“, în prefața cărții, a apreciat: „«Etnologia funerară tomitană» a Ancăi Angela Dobre spune o poveste foarte frumoasă, o poveste așezată cu foarte multă acribie pe mai multe capitole despre viață, despre moarte, despre memorie, despre identitate și despre speranța în nemurire. Nu este o simplă trecere în revistă a unor obiecte și a unor idei așezate corect (…), este o poveste foarte vie, o carte foarte vie pentru că tot ce analizează Anca Angela Dobre atât cu știința de carte a absolventului de istorie și a arheologului în istorie veche, dar și cu acribia bibliotecarului, are darul de a reînvia tot materialul acesta arheologic pe care ea îl așază într-o sinteză foarte frumoasă și foarte utilă. Este o carte care merită care să aibă un destin fericit (…) și cred ar fi utilă fiecăruia dintre noi, cei care doresc să-și cunoască bine istoria cetății, a Tomisului. (…) Este o carte scrisă de omul îndrăgostit de istorie veche, scrisă cu atenția pentru amănunt a antropologului și cu obiceiurile pe care le capătă bibliotecarul, aflat în Bibliotecă de mai mult de zece ani, astfel spus este un demers interdisciplinar. Cred că această modalitate de abordare interdisciplinară face din carte Ancăi Angela Dobre o carte vie. Nu este pur și simplu o modalitate de trecere în revistă a unor simboluri, a unor idei, a unor descoperiri arheologice“.
„Este o carte frumoasă, o carte care se citește repede, o carte utilă căreia îi urez, în spiritul antichității, un destin fericit printre celelalte cărți din Bibliotecă, printre toate poveștile legate de antichitate, apărute în ultimul timp, și îi doresc un destin fericit în sensul că mi-ar plăcea să o știu citită, mi-ar plăcea să o știu răsfoită în Bibliotecă, pentru că este rezultatul unui efort serios, o modalitate de a ne cunoaște pe noi înșine“, a mai spus conf. univ. dr. Adriana Cîteia.
Despre „Etnologia funerară tomitană“, de Angela-Anca Dobre au mai vorbit apreciatul arheolog dr. Constantin Chera, dar și directorul BJC „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu, moderator al întâlnirii culturale fiind dr. Luminița Stelian.
„Angela-Anca Dobre a reușit să interpreteze tot acest material arheologic, pe care i l-am pus la dispoziție de îndată ce și-a exprimat dorința de a realiza acest material și o felicit că a întreprins în acest demers pe care l-a întreprins“, a subliniat arheologul dr. Constantin Chera.
Sursă foto: Cultură Constanța