Târgul de Carte „Gaudeamus Litoral“: cinci zile cu soare, plajă și lectură la Mamaia
A devenit o tradiție ca, an de an, la Mamaia, în preajma zilei de Sfântă Maria, să se desfășoare Târgul de Carte „Gaudeamus Litoral“, eveniment cultural de înaltă ținută organizat de Radio România – Echipa Gaudeamus şi Radio România Constanţa.
Manifestarea culturală ajunsă la cea de-a X-a ediție se întinde anul acesta pe durata a cinci zile, de sâmbătă, 11 august, până miercuri, 15 august, între orele 15.00-23.00, standurile expozanților fiind găzduite în cortul alb din Piațeta Perla. Oferta este extinsă, de la cărți pentru copii, de nutriție, cărți religioase sau despre tradiții românești până la beletristică și psihologie.
„Sunt convinsă că dacă v-ați terminat rezerva de cărți pentru plajă, aici veți găsi ceva pe gustul dvs. În mod sigur, și pentru cei mici veți găsi numeroase titluri și o ofertă bogată de jocuri, care să le ocupe timpul în mod plăcut și educativ“, spune Connie Chifor, șef serviciu „Gaudeamus“.
Cărțile au prețuri avantajoase, prețul de pornire fiind de 2 lei (titluri pentru copii), dar se regăsesc și volume la 10 lei, cum ar fi cele din colecția Rodica Ojog-Brașoveanu.
Ediția din acest a târgului «Gaudeamus Litoral» stă sub semnul aniversărilor: 10 ani de existență, marcarea a 100 de ani de la Marea Unire (un stand special cu cărți dedicate acestui moment istoric) și 90 de ani de Radio România, eveniment marcat prin Tombola „Gaudeamus“, care va avea loc la fiecare 90 de minute. La tombola derulată pe baza buletinelor de vot completate de public, se va acorda câte un premiu oferit de Emex, sportpartner.ro și Regional Air Service.
Și anul acesta, în ultima zi a târgului, pe 15 august, de la ora 19.00, se vor acorda Premiul „Miss Lectura“ și Trofeele „Gaudeamus“, ce vor fi acordate editurilor și presei. Tot pe 15 august va fi anunțată și „Cea mai râvnită carte a târgului“.
La ediția 2018 a Târgului „Gaudeamus Litoral“ participă peste 30 de expozanți, edituri, dar nu numai. În ordine alfabetică, acestea sunt: Grupul Editorial All, ARI, Grupul Editorial Corint, Asociația Macedonenilor din România, Asociația Musulmanilor din România, Blue Lily Cosmetics, Editura Casa Radio – Radio România, Grupul Editorial Corint, Editura Diana, Editura Fundației „România de Mâine“, Happy Color, Humanitas, Litera, Media Erc Press, Nemira, Niculescu, Nomin, Paralela 45, Rao, Scribant Distribution, Schneider Carioca, Shambala, Editura Trei.
„Standurile în acest an sunt mai multe, peste 30 de expozanți, avem peste 40 de evenimente editoriale și muzicale, care încep din această după-amiază (n.r. – sâmbătă, 11 august) când Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și Editura „«Ex Ponto» vor organiza lansări de carte“, a subliniat managerul Radio Constanța, Daniel Sîrbu, în deschiderea conferinței de presă ce a precedat deschiderea oficială a târgului.
Acesta a trecut în revistă și evenimentele conexe ale Târgului „Gaudeamus Litoral“, de pe scena din Piațeta Perla: „Șlagărele litoralului prin vocile copiilor“ (luni, 13 august, ora 20.00), spectacolul extrordinar al Orhestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș, și invitații ei (marți, 14 august, ora 20.00), spectacolul extraordinar de muzică și dans, realizat în colaboare cu Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“ (miercuri, 15 august, ora 20.00), dedicat Centenarului Marii Uniri și celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la statul român.
De altfel, deschiderea oficială a celui mai important târg de carte estival de pe litoralul românesc a fost marcată de un concert antrenant susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, sub bagheta dirijorală a colonelului dr. Cornel Ignat, care a cântat, s-a mișcat în ritmul cântecelor din program și a invitat publicul la dans.
„Este o deosebită plăcere pentru noi că sâmbătă, 11 august, venim din nou în fața dvs. cu cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte «Gaudeamus Litoral». Este un eveniment deosebit deoarece întâlnirea cu cartea reprezintă întotdeauna un moment deosebit pentru cei care se află aici, în stațiunea Mamaia, deopotrivă pentru turiști și pentru constănțeni. Este o ediție aniversară pentru că acest târg, «Gaudeamus Litoral», se află sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, se află sub semnul a 90 de ani de radiofonie românească și, bineînțeles, aveam cea de-a X-a ediție a Târgului «Gaudeamus Litoral»“, a spus managerul Radio Constanța, Daniel Sîrbu, în deschiderea conferinței de presă ce a precedat deschiderea oficială a târgului.
„Societatea Română de Radiodifuziune, organizatoarea Târgului de Carte «Gaudeamus», este mândră că a ajuns la a 107-a ediție a acestui târg. Întâmplarea face ca cea de-a 100-a ediție a fost aici, la Constanța, când am organizat și Radio Vacanța și mă întreb ce repede trece vremea, deoarece au trecut încă șapte ediții ale Târgului «Gaudeamus», desfășurate în marile orașe ale României. Poate vă întrebați ce legătură are Radioul cu cartea. Conform Constituției României, Serviciul Public de Radio are ca misiune, consfițită în Legea 41, să asigure informarea și educarea. Fără carte este destul de dificil. De aceea, din 1994, edițiile succesive ale Târgului de Carte «Gaudeamus», desfășurate mai întâi la București, apoi în întreaga Românie, au demonstrat sprijinul pe care radioul public îl aduce iubitorilor de carte, autorilor, editorilor, dar în primul rând cititorilor. În 24 de ani, din păcate, cartea a mai pierdut din importanță, mulți s-au orientat spre zona digitală, dar asta nu înseamnă că obiectul numit carte și conținutul său, atât de important pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor noștri, a nepoților noștri și a noastră, nu trebuie susținute în continuare“, a precizat Georgică Severin, președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune.
„România este pe ultimele locuri la piața de carte din Europa și acest lucru trebuie să ne dea de gândit. În același timp însă, piața de carte depinde pe de o parte de dezvoltarea unei țări, pe de altă parte de apetitul pentru citit al cetățenilor ei. Din acest punct de vedere, cred că un alt loc mai potrivit pentru a ține un târg de carte nu există, pentru că, dacă ne uităm în jurul nostru vedem oameni care se relaxează, se simt bine, iar cartea, din acest punct de vedere, este principala sursă de relaxare. Însă, în opinia mea, cartea și Radioul au o legătură directă: nevoia de informația și de aflare a adevărului, pentru că ele merg mână în mână. Și libertatea cu adevărul și informația corectă merg mână în mână. Și cartea cred că ne oferă șansa ca atunci când suntem îndrăgostiți să ne îndrăgostim și mai tare, atunci când suntem supărați să ieșim din această stare, iar dacă intrăm într-o depresie că trăim vremuri grele, cred că volumele de istorie ne ajută să înțelegem că această perioadă este totuși cea mai fericită perioadă din istoria României, nu discut despre cazuri particulare despre anumite zile sau anumite ore ale României de astăzi și vorbesc despre nivelul de democrație și de libertate la care România a ajuns în cei 100 de ani de la Marea Unire. Cred că atunci când avem dileme despre cât de greu ne este și discutăm de câți români se regăsesc în țară sau afară, poate ar fi bine să ne uităm în istoria noastră și să înțelegem că acum 100 de ani românii mureau pentru libertate, în timpul comunismului nu mai are rost să vorbim, la Revoluție tot așa și astăzi cred că această combinație fericită între Radio, carte, plajă, relaxare trebuie să fie un moment în care să facem o analiză a celor 100 de ani și să ne bucurăm de aceste privilegii, să ne bucurăm și de soare, dar să ne bucurăm în primul rând de acest târg de carte și să nu uităm: cărțile trebuie cumpărate, pentru că nimeni nu are datoria să ni le ofere pe gratis, trebuie citite. Să nu uităm nici că atunci când citim putem trăi acea viață pe care poate nu o putem trăi în realitate, că putem să descoperim o altă latură a noastră. Închei prin a spune că dacă în această vară vă va fi sete, să vă fie sete de lectură, dacă vă va fi foame, să vă fie foame de iubire. Pentru mine, Târgul «Gaudeamus», Radio Constanța și Radio România reprezintă o sărbătoare a spiritului“, a spus președintele de onoare al târgului, conf.univ. dr. Daniel Citirigă, prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța.
Președintele de onoare al târgului, a oferit și o descriere a Dobrogei de acum 100 de ani: „Acum o sută de ani, Dobrogea era sub ocupație germană, austro-ungară și turcă. Acum 100 de ani, Dobrogea era în pericol de a fi pierdută în urma Păcii de la București. Exact acum 100 de ani, în vara lui 1918, o delegație a intelectualilor dobrogeni mergea în vizită la premierul Alexandru Marghiloman, cu lacrimi în ochi, și îl rugau să nu cedeze Dobrogea sub niciun chip, dar el nu le oferea prea multe speranțe. Cel care avea să le ofere speranțe avea să fie Ionel Brătianu. Exact acum 100 de ani, Regina Maria nota în Jurnalul său și în opera sa, «Țara mea», câteva amintiri despre Dobrogea și deplângea situația în care ajungea regiunea ei atât de dragă și nota tocmai despre plajele din Mamaia, unde călărea cu atâta dragoste și spunea cât de multă suferința îi producea pierderea acestor teritorii cu etniile sale atât de dragi. Acum 100 de ani, zeci de mii de dobrogeni erau în refugiu în Moldova, iar Muntenia și Dobrogea erau pierdute până la sfârșitul războiului. Toate aceste lucruri trebuie să ne pună pe gânduri și să vedem că sutele de mii de români morți în Primul Război Mondial nu au murit pentru altceva decât pentru dreptul de a se instrui în limba lor, de a trăi în țara în care trăiesc, iar moștenirea pe care ne-o dă Marea Unire nu cred că este neapărat doar o Românie Mare, este o Românie liberă. Moștenirea se regăsește în declarația de Unire de la Alba Iulia, care vorbește foarte mult despre drepturile minorităților, despre pluralism, despre democrație și cred că aceasta este misiunea pe care strămoșii noștri ne-au lăsat-o ca să o ducem mai departe“.
De asemenea, conf. univ. dr. Daniel Citirigă, a vorbit despre relația Radio România și carte, evocând și prima sa amintire legată de radioul public: „Nu întâmplător, cred eu că între Marea Unire și târgul de carte organizat de Radio România există o legătură, pentru că se împlinesc și 90 de ani de la înființarea Societății Române de Radiodifuziune și practic Radio România, de atunci când la 1 noiembrie 1928 s-a auzit pentru prima dată «Alo, alo, aici Radio București» este cel mai implicat martor în viața României Mari. Sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, Radio România are 90 de ani. La Radio România a vorbit pentru prima dată patriarhul României (n.r. – Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), a ținut o pastorală în 1932, conferințele lui Nicolae Iorga au fost ținute la Radio România, Radio România a fost martor al schimbărilor de regim, atât a dictaturii regale, cât și a războiului. La Radio România a fost transmis mesajul Regelui Mihai din 23 august 1944, care a fost înregistrat pe un disc de ceară. Prima mea amintire cu Radio România este de când aveam șapte ani și pe 22 decembrie am auzit, cu ajutorul lui Dumnezeu, «România este liberă!». Sigur știți cu toții la ce mă refer. Din acest punct de vedere, cred că Radio România își duce misiunea mai departe, martor implicat sau spectator angajat, cum ar spune Raymond Aron, însă Radio România își duce misiunea și prin acest târg de carte garantează că duce mai departe spiritul culturii române, pentru că Radio România este și trebuie să fie un susținător al adevărului, al adevărului necondiționat, pentru că, așa cum spune Isaiah Berlin, doar acest tip de adevăr nu este hidos, el niciodată nu poate fi trivial și nu poate fi urât. Doar adevărul necondiționat și cred că misiunea jurnaliștilor de la Radio România aceasta este. Astfel revin și spun că nevoia de adevăr, de libertate, de libertate de exprimare se văd foarte bine la un târg de carte organizat la 100 de ani de la Marea Unire de către Radio România și Radio Constanța“.
Cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte „Gaudeamus Litoral“ este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa.