Cântec românesc şi tradiţie, în familie, la Teatrul „Oleg Danovski“

Frumusețea limbii române, cu a sa impresionantă forță de sugestie și de evocare a pitorescului satului tradițional, a fost cântată de familiile Ardelean și Gribinic, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, pe 15 mai, în anul în care se împlinește un secol de la Marea Unire.

Pentru că nimic pare să nu fie întâmplător, „Seara muzicii lirice românești“ a coincis, în mod fericit, cu Ziua Internațională a Familiei.

Gândit ca un preambul al manifestărilor dedicate Anului Centenar 2018, recitalul a pus în valoare bijuterii muzicale din creația compozitorilor români, care au adus în prim-plan frumusețea satului românesc de odinioară: Radu Paladi („Lăcrimioare“, „Balet“, „Crăiasa din povești“), Paul Constantinescu („Gornistul“), A. Popa („Joc“), Carmen Petra Basacopol („Gorunul lui Horia“), George Ștephănescu („Mândruliță de la munte“) Nicolae Bretan („Stelele-n cer“), Aurel Eliade („Revedere“), Sabin Drăgoi („Flori albe“). În programul serii s-a regăsit și o lucrare cu autor necunoscut („Pe cărare, sub un brad“). Momentele solo susținute cu generozitate de soprana Nicoleta Ardelean, baritonul Ion Ardelean, cornistul Nicolae Gribinic, mezinul familiei Gribinic, Cezar, au fost acompaniate cu profesionalism de către pianista Natalia Gribinic. Tot ca un omagiu adus tradiției, cele două artiste au purtat ii.

„Toți compozitorii români care au fost evidențiați în această seară (n.r. marți, 15 mai) sunt parte a culturii europene. Toții marii compozitori europeni au avut ca sursă de inspirație filonul folcloric al țărilor lor (…) Concertul din această seară este un preambul la ceea ce Teatrul «Oleg Danovski» va organiza în acest an, cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Ne-am bucurat să cântâm împreună două familii, chiar de Ziua Internațională a Familiei, și să mulțumim unor spectatori «emeriți», cum îmi place să le spun eu, care sunt istoria vie a acestei instituții“, a spus baritonul Ioan Ardelean.

La finalul recitalului, acesta i-a invitat pe cei prezenți să o urmărească pe soprana Nicoleta Ardelean cântând… „La oglindă“, cu vocea sa strălucitoare și amplă frumoasa piesă compusă de preotul Timotei Popovici, pe versuri de George Coșbuc.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *