Afrim aduce marea pe scenă, în deschiderea stagiunii Teatrului de Stat Constanța
După o vară plină de evenimente și un început de toamnă așijderea, Teatrul de Stat Constanța deschide stagiunea 2022-2023, pe 26 octombrie, cu o premieră mult așteptată: „Seaside Stories“, în regia lui Radu Afrim.
Premiera va avea loc de la ora 19.00, în Sala Studio, situată vizavi de Parcul Arheologic, pe strada Lahovari nr. 2A și inaugurată pe 27 martie, deoarece sediul de pe Bd. Ferdinand nr. 11 a intrat în reabilitare de aproape un an. O a doua reprezentație va avea loc pe 27 octombrie, de la ora 19.00.
Spectacolul, al doilea pe care Afrim îl montează la Constanța după „Inimi cicatrizate“, de Max Blecher, pus în scena acum 16 ani, în 2006, are ca personaj central marea. Marea Neagră din Constanța, de la Vama Veche…
Acesta este și unul dintre motivele pentru care scenariul are la bază proză scurtă, texte publicate sau scrise special pentru acest spectacol de: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea și Nicoleta Dabija plus un poem de Nina Cassian.
„Un mozaic de povești, de structuri estetice, de feluri de a povesti“
„E un proiect greu pentru toată lumea, greu în sensul că nu-mi plac lucrurile ușoare, lucrurile care nu provoacă, atât spectatorii, cât și pe cei implicați în proiect. Mă feresc de acest lucru. Cu vârsta, toți artiștii tind să-și simplifice existența, eu vreau să mi-o complic. O să vedeți, este un mozaic de povești, de structuri estetice, de feluri de a povesti, dar baza este realistă pentru acest proiect“, a spus Radu Afrim, în cadrul conferinței de presă ce a avut loc pe 25 octombrie, în Sala Studio.
Regizorul a atras atenția și asupra faptului că spectacolul are o durată mare, aprox. trei ore, cu pauză.
„E foarte greu să ai un spectacol cu o distribuție de 20 de oameni și să nu dai fiecăruia dintre ei o treabă serioasă de făcut. La mine în spectacole nu există ceea ce în teatru se numește figurație. Actorii trebuie sa muncească, să transpire…“, a subliniat Afrim.
Din distribuția spectacolului fac parte actori din toate generațiile, în ordinea intrării în scenă: Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali, Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire și Alex Burcă. Doi dintre ei sunt elevi în clasa a XII-a, Anaïs Agi-Ali, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ și Alex Burcă la Liceul de Marină, și își doresc să dea la Actorie.
Radu Afrim se arată încrezător în succesul acestui spectacol având certitudinea că „Seaside Stories“ va fi foarte bine primit de public, deoarece sunt opt povești în care, cu siguranță, se vor regăsi, chiar dacă nu în toate.
Scena, o provocare în raport cu imensitatea mării
„Nu te regăsești într-una, te regăsești în următoarea (…) Lumea rezistă foarte greu la o singură poveste lungă pe parcursul a trei ore, . Oamenii au nevoie de schimbări de mai multe povești, de schimbări de fețe, de schimbări de identitate. Se adresează celor de la 16 ani în sus“, a mai spus regizorul.
Pentru „Seaside Stories“ s-a repetat mult, inclusiv pe plajă, pentru că provocarea cea mai mare a fost aceea de a aduce pe scena atmosfera de pe plajă.
„Trebuia să construim acest paradox. Într-o sală foarte mică, să construim imensitatea plajelor“, a spus Afrim.
Aceasta a fost provocarea căreia a trebuit să îi facă față și tânărul scenograf Theodor Cristian Niculae, cu care teatrul constănțean a mai colaborat la spectacolul „8 tați”, regizat de Irisz Kovacs.
„Cel mai complicat a fost să recreăm atmosfera unui spațiu aproape infinit într-o sală de 10/10, să preluăm imaginile pe care le avem atât de aproape, valurile pe care le avem atât de aproape și să le aducem într-o sală cu pereți, într-un spațiu complet artificial, care să fie și potrivit pentru tot acest mozaic de text. Sunt multe personaje, sunt multe acțiuni, sunt multe circumstanțe, care se întâmplă în acest spațiu pe care noi încercăm să îl facem infinit“, a spus scenograful pentru care „Seaside Stories“ reprezintă debutul său după terminarea studiilor de licență, în această vară.
În încheierea conferinței de presă, dedicată premierei și deschiderii stagiunii, directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, a anunțat și următoarele proiecte ale instituției. Astfel, în ianuarie vor fi două reprezentații ale spectacolului „Prometeu 22“, de Gabor Tompa, o coproducție Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul Național de Drama SNT Ljubljana.
De asemenea, actorul constănțean Iulian Enache va monta o comedie clasică, tânăra regizoare Elena Morar propune un text românesc scris de Gabriel Sandu, iar regizoarea TSC Diana Mititelu are în proiect „Casa Bernardei Alba“, de Federico Garcia Lorca. La toate acestea se adaugă un proiect al Adei Milea, dar vor fi și surprize.