Proiectul „Legende pe ruine circulare“ s-a încheiat. Urmează „Genius Loci“
Proiectul cu finanțare europeană „Legende pe ruine circulare“, în care Teatrul de Stat Constanța (TSC) este partener, s-a încheiat, la începutul lunii martie, la Lecce, în Italia, acolo unde s-a desfășurat conferința finală intitulată „Patrimoniu Cultural European – unde trecutul întâlnește viitorul“.
Lucrările conferinței s-au desfășurat la Teatrul Paisiello din Lecce și la Distileria De Georgi, „aceasta din urmă fiind, în sine, un exemplu de sit vechi industrial valorificat în interesul culturii și turismului din zonă“, după cum se menționează într-un comunicat de presă al TSC. Conform aceleiași surse, „serile au fost dedicate unor reprezentații ilustrative pentru obiectivele proiectului – evoluția unei formații de muzică polifonică albaneză, o scurtă reprezentație didactică de dans tradițional spaniol și o lectură, însoțită de muzică, a povestirii lui Borges «Ruinele circulare», care a dat numele acestui proiect“.
Lectura a fost asigurată de Fabio Tolledi, managerul proiectului, regizor, actor și vicepreședinte pentru Europa al Institutului Internațional de Teatru.
Fabio Tolledi este cel care a coordonat spectacolul-demonstrație „Ruine circulare“, prezentat pe 6 octombrie, la Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța, de către actorii de la TSC și Teatrul Astragali din Lecce, în cadrul rezidenței de creație din vechiul Tomis.
„Legende pe ruine circulare“ face parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativă”, subprogramul cultural „Anul European al Moștenirii Culturale 2018“.
Cei șase parteneri în proiectul „Legende pe ruine circulare“ sunt: EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce (lider), Universitatea din Salento prin Departamentul Patrimoniu Cultural, Teatrul de Stat Constanța, Universitatea „Regele Juan Carlos” din Madrid, prin Fundația Dansului „Alicia Alonso”, Agenția Națională de Coastă din Albania și Institutul Internațional de Teatru care funcționează sub egida UNESCO.
Printre reprezentanții celor șase parteneri și colaboratori în proiect, prezenți la conferință, s-a aflat și directorul general al Institutului Internațional de Teatru, Tobias Biancone.
În cadrul întâlnirii care s-a desfășurat, pe 2 și 3 martie, la Lecce, au fost evaluate activitățile și rezultatele din cadrul proiectului, dar s-a discutat și despre intenția de a merge mai departe în această formulă, în cadrul unui alt proiect, „Genius Loci“ („Spiritul locului“), depus deja spre finanțare în programul „Europa Creativă“.