„#acedesiguranță“, un spectacol inedit pentru adolescenți, live, în sala de spectacole și pe TikTok

„#acedesiguranță“ este numele unui spectacol 100% original, programat să se joacă simultan în patru teatre – Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova, Teatrul „Andrei Mureșanu“ Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Nord Satu Mare – sub forma unei instalații performative, dar și online, pe TikTok, o rețea de socializare la modă în rândul adolescenților. Din acest motiv, spectacolul se adresează în mod special adolescenților. Premiera va avea loc duminică, 23 ianuarie.

Regia este semnată de Bobi Pricop, iar dramatizarea e realizată de Ionuț Sociu. Cei doi au mai lucrat împreună la un alt spectacol inedit din repertoriul TSC, „Ziua Z“, care îmbină teatrul cu cinematografia.

„Ziua Z“, un spectacol inedit, curajos și anxios, în premieră la Teatrul de Stat Constanța

Scenografia e creată de Oana Micu, muzica și coregrafia sunt gândite de Eduard Gabia, iar de imagine și montaj s-a ocupat Iustin Șurpănelu.

„«#acedesiguranță» este o producție teatrală care are la bază o serie de narațiuni, într-o structură dramaturgică cu mai multe ramificații, create prin mijloace video.

Povestea are în centru un grup de șapte liceeni, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care lansează #acedesiguranță, o mișcare ce urmărește să dea voce pe TikTok adolescenților și experiențelor lor. Reuniți pe platforma TikTok, cei șapte adolescenți abordează teme relevante pentru lumea tinerilor din România de azi: anxietate, identitate, autocunoaștere, educație, relații, vulnerabilitate sau izolare.

Spectacolul-instalație presupune ca spectatorii să fie împărțiți în grupuri mai mici, fiecare mergând în câte un spațiu în care un actor va ghida publicul într-o călătorie intensă spre această poveste ce se desfășoară în universul TikTok“, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului de Stat Constanța.

La Constanța, spectatorii vor fi ghidați de către tinerii actori Ecaterina Lupu, Florin Aioane, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Cătălina Mihai, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea și Cristiana Luca.

Unde și la ce oră, aflăm joi

Deoarece clădirea Dramaticului constănțean se află în reabilitare, încă nu se știe unde anume se va juca acest spectacol. Însă organizatorii asigură publicul că locul și ora de desfășurare vor fi anunțate joi, 20 ianuarie, pe site-ul instituției, pe pagina de Facebook a teatrului, precum și pe contul de Instagram.

Sub umbrela acestui hashtag se vor reuni atât clipurile deja produse împreună cu ei în ultimele luni, cât și cele ale altor utilizatori de pe TikTok, care sperăm să se identifice cu mișcarea lansată de adolescenții din proiectul nostru. Pe lângă relevanța socială, un astfel de demers permite și explorarea unor mijloace teatrale inedite, care îmbină storytelling-ul cu dimensiunea performativă a TikTok-ului.  Miza e cu atât mai importantă în condițiile în care TikTok modifică gradual (o parte din) lumea în care trăim, lucru devenit tot mai vizibil odată cu izbucnirea pandemiei. Adaptându-se la noile tehnologii, teatrul poate să oglindească și să filtreze aceste transformări“, spune regizorul Bobi Pricop .

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *