Ultimele două zile ale Festivalului „Miturile Cetății“: o lansare de revistă, un colocviu dedicat Centenarului și spectacole de top marca Hausvater, Purcărete și Caramitru
Mai sunt doar două zile și sărbătoarea Thaliei de la malul Mării Negre, ajunsă la ediția a III-a, în organizarea Teatrului de Stat Constanța (TSC), sub genericul Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății“, coboară cortina.
Astăzi, 26 iunie, penultima zi a festivalului debutează cu lansarea revistei Scena.ro, ajunsă la cel de-al 40-lea număr în cel de-al zecelea an de la apariție. La evenimentul care se va desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care a mai găzduit pe 24 iunie, în cadrul festivalului o triplă lansare de carte și revistă („Teatru“, de Cătălina Florescu, „Teatru… și nu numai“, de Valentin Sgarcea, și „Infinitezimal“) vor participa redactorul-șef Cristina Modreanu, Clara Trăistariu din partea Institutului Francez din București, coordonatoarea dosarului special din numărul 40, Florentina Bratfanof, și directorul artistic al TSC, Mirela Pană.
Revista de artele spectacolului „Scena.ro“ este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), și co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
După lansarea numărului 40 al revistei, tomitanii sunt așteptați în sălile de spectacole. De la ora 17.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, Aradi Kamaraszínház și Baza Teatrală de la Zsámbék din Ungaria vor prezenta „Decalogul după Hess“, în regia lui Tápástö Ernö. Apoi, de la ora 19.00, în sala TSC se vor derula… „Uimitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant“, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, prezentate de Teatrul „Fani Tardini“ din Galați.
De la ora 19.30, compania Famous Art din Cluj le dă din nou întâlnire iubitorilor de teatru în Piața Ovidiu, cu spectacolul stradal „Ruinele romane“.
Tot în Piața Ovidiu, de la ora 21.30, va fi prezentat „Dumnezeul răzbunării“, al treilea și ultimul spectacol din cadrul acestei ediții a Festivalului „Miturile Cetății“, pus în scenă de Alexander Hausvater, pentru Teatrul Evreiesc de Stat din București, de această dată.
Miercuri, 27 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie, se va desfășura colocviul „100 de ani de teatru în România Mare“, la care vor participa regizori, actori, directori de teatre și cronicari.
Seara, de la ora 19.00, în sala TSC, de la ora 19.00, Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu va prezenta un spectacol de excepție, „Oidip“, în regia inconfundabilului Silviu Purcărete, cu Constantin Chiriac în rolul principal.
De la ora 20.00, în Piața Ovidiu, Famous Art va prezenta în fața Teatrului de Stat Constanța spectacolul stradal interactiv „Nightingale“, pentru ca apoi, de la ora 21.30, Teatrul Național București din București să coboare cortina peste „Miturile Cetății“, ediția a III-a, cu „Magic național“, un spectacol-concert antrenant, în regia lui Ion Caramitru. Programat inițial în aer liber, Piața Ovidiu, acest spectacol se va juca la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, ca urmare a ploilor care se anunță în intervalul de timp în care este programat festivalul.