Constantin Chiriac la Festivalul „Miturile Cetății“: de la recitalul „Metanie Ție, Părinte!“ la rolul principal din „Oidip“-ul lui Purcărete

Într-o zi cu o conotație specială, de Sânziene, așa cum mai este cunoscut în popor praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel“ din Constanța a avut loc un eveniment deosebit: recitalul de poezie religioasă „Metanie Ție, Părinte!“, susținut de către cunoscutul actor și director de teatru și de festival Constantin Chiriac.

Scurt, dar concentrat și cu o mare încărcătură emoțională, recitalul în cadrul ediției a III-a a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății“, organizat de Teatrul de Stat Constanța, a avut la bază texte din lirica românească și universală, din creația unor sensibili poeți precum Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ştefan Augustin Doinaş, William Shakespeare și Rainer Maria Rilke. Aceste versuri, care au avut ca nota comună întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu Creatorul, au fost contopite într-un recital unitar, original, de parcă ar fi fost vorba despre o singură poezie. De altfel, Constantin Chiriac și-a potrivit cuvântul cu gestul plin de semnificație, într-o regie proprie și elocventă.

Poezia este veche în umanitate. Sfinții Părinți au scris poezie. Sfântul Grigorie de Nazianz, care este teologul cel mare al Bisericii noastre, dar și ultimul sfânt român al nostru, Sfântul Ioan Iacob din Loviștea, acum Ioan Iacob Hozevitul după locul în care și-a așezat trupul, el și ucenicul său, și unde a fost descoperit, are niște poezii atât de frumoase. Ne-ați arătat că actorii, cu adevărat, când exprimă ceva, trăiesc. De data aceasta, dvs., ca actor, ați fost un rugător, unul care a meditat și nu puteați să exprimați fără vreo trăire lăuntrică, atât de sugestiv, toate aceste versuri minunate. De aceea, nu doar vă felicităm, ci vă și îmbrățișăm cu sufletele noastre“, a spus Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la finalul recitalului.

Pe Constantin Chiriac, celebrul director al Teatrului Național „Radu Stanca“ și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, considerat cel mai mare eveniment din România dedicat artelor spectacolului și al treilea cel mai important din lume, participanții la „Miturile Cetății“ îl pot (re)vedea miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul de Stat Constanța, în spectacolul sold out „Oidip“, după Sofocle, în regia lui Silviu Purcărete.

Acest recital l-am făcut în lăcașurile de cult din România și din toată lumea. Am fost în sute de biserici cu această mărturisire, cu această nevoie de Dumnezeu cu toate întrebările care ne frământă. Miercuri vom juca «Oidip», unul dintre cele mai frumoase spectacole din lume, nu din România, spectacol care a mers pe toate meridianele, care a ctitorit, care a dat credibilitate artei și culturii românești. Grație acestui spectacol, în Japonia am fost primit de Împărat“, a spus, pentru culturaconstanta.ro, actorul Constantin Chiriac.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *