11 ani fără actorul Vasile Cojocaru

În dimineața zilei de 20 ianuarie s-au împlinit 11 ani de când actorul Vasile Cojocaru a părăsit definitiv scena vieții. Cu doar trei zile în urmă, pe 17 ianuarie 2010, împlinise 60 de ani.

Actor, profesor la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța, poet sensibil, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, Vasile Cojocaru (17 ianuarie 1950-20 ianuarie 2010) a trăit cu intensitate nefăcând nicio concesie de la calitatea actului artistic.

Constănțean prin naștere, Vasile Cojocaru a rămas în orașul de la malul mării după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală „I.L. Caragiale“ în 1974. În același an, pe 31 octombrie, a debutat pe scena Dramaticului constănțean în rolul tânărului medic Andrei din piesa „Răsplata“, de Ghiță Barbu, în regia lui Silviu Purcărete. Actorul, la fel ca și regizorul și autorul piesei se aflau, cu toții, la debut!

Timp de aproape patru decenii, Vasile Cojocaru a interpretat peste 50 de roluri pe scena constănțeană în piese precum: „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă“, „Rinocerii“, „Neînțelegerea“, „Trei jobene“, „Penthesileea“, „Visul unei nopți de vară“, „Căsătoria“, „Unde-i revolverul?“. A fost și scenarist pentru spectacolele de teatru antic de mare succes „Oedip“ și „Troia în flăcări“. De altfel, teza sa de doctorat, „Covorul de purpură. De la Oreste la Oedip. Teatrul antic în spațiul spiritual dobrogean“, reflectă preocupările sale pentru acest subiect.

A condus și destinele Dramaticului constănțean fiindu-i director între anii 1990-1992 și 2000-2002.

Creațiile sale în versuri au fost reunite în volumele: „Expediții în miniatură“, „Imperfectele melancolii“, „Vedere din Mirador“ și „Harababuriada“.

Piesa în versuri pentru cei mici, „O călătorie fără egal“, jucată cu succes, încă din timpul vieții, pe scena Teatrului pentru Copii din Constanța și prezentată la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii de la Alacati, Turcia, a fost publicată în volum postum, fiind lansată pe 17 ianuarie 2011, la un de la trecerea sa la cele veșnice.

Pentru a-i cinsti memoria, pe 27 februarie 2010, sala specializării Artele spectacolului din cadrul Facultății de Arte, situată în căminul studențesc CII, a primit denumirea „Sala prof. univ. dr. Vasile Cojocaru“.

De asemenea, în octombrie 2018, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanţa, în parteneriat cu Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ a lansat în memoria sa Concursul Național de Poezie „Harababuriada“, ediția I, dedicat elevilor.

Pe 20 ianuarie 2020, la un deceniu de la plecarea la cele veșnice, la Teatrul de Stat Constanța a fost organizat un eveniment in memoriam Vasile Cojocaru la care au participat foști colegii, studenți, prieten, familia și spectatori.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *