Încă un an fără Vasile Cojocaru. Al 12-lea

Pe 17 ianuarie, Vasile Cojocaru ar fi împlinit 72 de ani. Din păcate, inima sa generoasă în care-și găseau locul marile sale iubiri – familia, teatrul, poezia și pedagogia – a încetat să bată pe când avea 60 de ani,  într-o zi geroasă de iarnă, cu troine, pe 20 ianuarie 2010. Mai avea încă atâtea de oferit…

În clipa fatidica se afla la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța așteptându-și la repetiții studenții de la Facultatea de Arte, specializarea Artele spectacolului – Actorie.

Vasile Cojocaru a trăit intens și a ars ca o torță. A iubit enorm teatrul și poezia, pe care le-a slujit cu devotamentul de care sunt capabile doar marile spirite. A tratat totul cu profesionalism, făcând din pasiunile sale un mod de viaţă.

Foştii săi studenţi, ajunşi acum actori la deplină maturitate artistică, îi datorează multe profesorului şi omului Vasile Cojocaru. Pentru ei, „tată Ică“ trăiește în sufletele lor.

Colegii de Teatrul de Stat Constanța și de la Facultatea de Arte îl pomenesc ori de câte ori privesc înapoi rememorând clipele de glorie, începuturile… Ică le umple adesea gândurile, chiar dacă amintirile, învăluite într-o senină duioșie, dor.

Familia a învățat să trăiască cu durerea…

Actorul, poetul și profesorul

Iată, mai jos, o scurtă biografie (aceeași care se regăsește în articolul in memoriam din 20 ianuarie 2021).

Constănțean prin naștere, Vasile Cojocaru a rămas în orașul de la malul mării după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală „I.L. Caragiale“ în 1974. În același an, pe 31 octombrie, a debutat pe scena Dramaticului constănțean în rolul tânărului medic Andrei din piesa „Răsplata“, de Ghiță Barbu, în regia lui Silviu Purcărete. Actorul, la fel ca și regizorul și autorul piesei se aflau, cu toții, la debut!

Timp de aproape patru decenii, Vasile Cojocaru a interpretat peste 50 de roluri pe scena constănțeană în piese precum: „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă“, „Rinocerii“, „Neînțelegerea“, „Trei jobene“, „Penthesileea“, „Visul unei nopți de vară“, „Căsătoria“, „Unde-i revolverul?“. A fost și scenarist pentru spectacolele de teatru antic de mare succes „Oedip“ și „Troia în flăcări“. De altfel, teza sa de doctorat, „Covorul de purpură. De la Oreste la Oedip. Teatrul antic în spațiul spiritual dobrogean“, reflectă preocupările sale pentru acest subiect.

A condus și destinele Dramaticului constănțean fiindu-i director între anii 1990-1992 și 2000-2002.

Creațiile sale în versuri au fost reunite în volumele: „Expediții în miniatură“, „Imperfectele melancolii“, „Vedere din Mirador“ și „Harababuriada“.

Piesa în versuri pentru cei mici, „O călătorie fără egal“, jucată cu succes, încă din timpul vieții, pe scena Teatrului pentru Copii din Constanța și prezentată la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii de la Alacati, Turcia, a fost publicată în volum postum, fiind lansată pe 17 ianuarie 2011, la un de la trecerea sa la cele veșnice.

Pentru a-i cinsti memoria, pe 27 februarie 2010, sala specializării Artele spectacolului din cadrul Facultății de Arte, situată în căminul studențesc C II, a primit denumirea „Sala prof. univ. dr. Vasile Cojocaru“.

De asemenea, în octombrie 2018, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanţa, în parteneriat cu Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ a lansat în memoria sa Concursul Național de Poezie „Harababuriada“, ediția I, dedicat elevilor.

Pe 20 ianuarie 2020, la un deceniu de la plecarea la cele veșnice, la Teatrul de Stat Constanța a fost organizat un eveniment in memoriam Vasile Cojocaru la care au participat foști colegi, studenți, prieteni, familia și spectatori.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *