Veselie în templul Thaliei! Anaid Tavitian își sărbătorește ziua de naștere

12 iunie nu este o zi oarecare din calendar, e data la care își sărbătorește ziua de naștere cel mai iubit om de teatru din Constanța, care, deși nu s-a aflat niciodată în lumina reflectoarelor, are prieteni în comunitatea slujitorilor Thaliei din întreaga țară: Anaid Tavitian!

Om de o mare noblețe sufletească, Anaid Tavitian, o demnă reprezentantă a armenilor dobrogeni, este o enciclopedie vie a teatrului constănțean. Îi știe întreaga istorie chiar dacă s-a pus în slujba lui din 1978, an în care a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti – Facultatea de teatru, cinematografie, televiziune, secţia Arta şi metodologia spectacolului. Ce nu a trăit direct cunoaște de la mentorul său în tainele secretariatului artistic: regretata Georgeta Mărtoiu sau „Pațai“ căreia îi poartă o nețărmurită recunoștință „citând-o“ ori de câte ori vine vorba despre Thalia de la Pontul Euxin. Mai ales că cele două și-au pus semnătura pe o lucrare de referință pentru istoria Dramaticului constănțean, la jumătate de veac de existență: „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“, apărută în 2001. Zece ani mai târziu, în 2011, discipola și-a pus semnătura pe o istorie sentimentală a teatrului de păpuși: „Metamorfoza unui vis“, la împlinirea a 55 de ani de artă pentru copii.

Să o asculți vorbind despre marii artiști, mulți dintre ei trecuți de mult timp în lumea umbrelor, despre cei care trudesc în spatele scenei, despre regretații săi părinții săi, Simion și Azaduhi, sau despre farmecul Constanței de altădată este o adevărată încântare a spiritului, deoarece neobosita Anaid Tavitian are harul povestitului. Iar poveștile sale au personaje dintre cele mai alese: actori, regizori și scenografi de legendă, nume mari ale scenei naționale.

Pe lângă dragostea sa imensă pentru teatru, mai ales pentru cel de păpuși, prima și marea sa pasiune, Anaid Tavitian are și o mare iubire de oameni. Știe să asculte și știe să mângâie cu o vorbă bună. Și mai are și darul acela deosebit de a vedea frumusețe pretutindeni, chiar și acolo unde mulți ar găsi doar… urâciune, deoarece reușește să vadă lumina din fiecare om. De aceea, cine nu o îndrăgește o respectă și o admiră fără nicio urmă de îndoială.

Anaid Tavitian va petrece după-amiaza acestei zile speciale (12 iunie 2018) în compania oamenilor dragi: actori, regizori, scenografi, balerini, soliști lirici, care se vor întâlni de la ora 17.00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, la inițiativa ZIUA de Constanța, pentru a sărbători artele spectacolului de la Marea Neagră. Cu acest prilej, se va lansa „Dulcea povară. Schiţe de portret din lumea teatrelor constănţene“, o carte semnată de Jean Badea, esențială pentru cei care doresc să cunoască mai multe despre viața culturală a Constanței și oamenii ei frumoși.

Sursă foto: Cultură Constanța

Share:

5 comentarii la „Veselie în templul Thaliei! Anaid Tavitian își sărbătorește ziua de naștere

 • 12 iunie 2018 la 9:57
  Permalink

  La multi ani cu sănătate si numai bucurii! Va imbratisez, cu stima!

  Răspunde
 • 12 iunie 2018 la 14:33
  Permalink

  La multi ani!🎂🍷 Stima si respect.

  Răspunde
  • 12 iunie 2019 la 2:28
   Permalink

   La multi ani fericiti cu bucurie,veselie si inimi iubitoare ca a ta,Anaid!

   Răspunde
 • 12 iunie 2018 la 22:17
  Permalink

  La multi Ani de la un prieten din copilărie
  Numai realizări și sănătate

  Răspunde
 • 14 iunie 2019 la 18:23
  Permalink

  La multi ani, stimata doamna, personal, noi am cunscut-o numai pe Patai.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *