Vasile Jurje, un neobosit călător prin lumea artelor, la ceas aniversar

Artistul Vasile Jurje, pictor și scenograf, deopotrivă, este profund atașat și de Constanța, dar și de Maramureșul natal, între care face dese… pelerinaje. Născut în urmă cu 82 de ani, într-o zi de 26 iunie, în comuna maramureșeană Cicârlău, Vasile Jurje a lucrat la malul mării ca scenograf la Teatrul „Fantasio“, colaborând inclusiv cu maestrul Oleg Danovski. Timp în care nu a abandonat pictura. Și nu o face nici acum. 

Despre această dublă pasiune, criticul de artă Florica Cruceru scrie în volumul „Artiști dobrogeni“ (2005): „De când a absolvit Institutul, în 1967, artistul se află într-o continuă «duplicitate» complementară. Scenograf prin formație, profesând cu asiduitate și competență meseria, Vasile Jurje este mereu urmărit de dorința de a picta în culori de apă sau ulei. Această «fugă» în zona libertății de creație, a «neconstrângerii» de text, a independenței totale rămâne, în final, un permanent regret, o zadarnică luptă cu timpul necruțător“.

Din 2008, maestrul s-a retras în comuna natală, atras culorile și tradițiile Maramureșului, dar revine la Constanța de mai multe ori pe an cu cea mai mare plăcere, dornic să revadă oameni și locuri dragi.

În 2006, cu prilejul împlinirii celor 80 de ani, a vernisat și la Constanța expoziția personală de pictură „Fețe în oglinzi ciobite“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *