Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Dobrogea, reîntâlnire în anul centenar 2019

Pe 9 februarie, o zi cu temperaturi primăvăratice la malul Mării Negre, în sala „Clio“ a Muzeului Național al Marinei Române s-a desfășurat adunarea anuală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), filiala Dobrogea.

Întâlnirea prezidată de coordonatorul filialei, comandorul Ioan Damaschin, s-a deschis cu evocarea momentului 11 ianuarie 1919, dată la care, „la nici două luni de la Marea Unire“, a avut loc adunarea generală de constituire a UZPR. Printre cei prezenți atunci s-au numărat viitori miniștri (Victor Iamandi, Eugen Filotti) scriitori (Ion Minulescu, Ion Pas, Cezar Petrescu) și ziariști precum Brunea Fox şi Pamfil Şeicaru.

Pe ordinea de zi a adunării anuale a UZPR, filiala Dobrogea din 9 februarie, s-au mai aflat, alături de prezentarea scurtului istoric al UZPR, aspecte de interes pentru jurnaliști cu referire la statutul UZPR, evocarea activităților desfășurate de membrii filialei în 2018 sub egida Uniunii, prezentarea „Pentalogului membrului UZPR“, propuneri de proiecte pentru 2019 și alegerea reprezentanților dobrogeni pentru adunarea generală a UZPR, eveniment programat în martie, la București.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre creația jurnalistică și statutul jurnalistului fiind lansat şi concursul pentru Premiile UZPR pentru anul 2018 cu tema „Tot ce-i românesc nu piere“, dedicat atât profesioniștilor din mass-media, cât și tinerilor (elevi și studenți) din țară, dar și jurnaliștilor români din diaspora. Premiile se vor acorda pentru presă scrisă, presă online, carte de specialitate, radio și televiziune și pentru întreaga activitate jurnalistică (Marele Premiu). Termenul limită de depunere a materialelor jurnalistice este 31 martie 2019, iar acordarea premiilor va avea loc în ultima decadă a lunii mai.

Printre cei care au luat cuvântul și au venit cu propuneri de proiecte s-au aflat jurnaliștii Ion Tița-Călin și Traian Brătianu. Cel din urmă, autor al volumului „Presa dobrogeană de ieri și de azi“, apărut în  2013, a adus în discuție două date fundamentale pentru publicistica dintre Dunăre și Mare, care se cuvin a fi marcate în 2019 de către jurnaliștii de azi: 12 mai – 139 de ani de la înființarea primului ziar constănțean, „Farul Constanței“ și 22 iunie – 140 de ani de la apariția primului ziar din Dobrogea, „Steaua Dobrogei“

Adunarea anuală a UZPR, filiala Dobrogea, s-a încheiat cu alegerea în unanimitate a fostei coordonatoare a filialei Dobrogea a UZPR, jurnalista Steliana Bajdechi de la Radio Constanța, și a actualului coordonator, comandorul Ioan Damaschin, pentru a reprezenta ziariștii de la Marea Neagră la adunarea generală de la București a UZPR.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *