Haralambie, sfântul care ține înlănțuită ciuma, în icoanele Muzeului de Artă Populară Constanța
Pe 10 februarie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Haralambie, un sfânt la care odinioară țăranul român se ruga cu multă râvnă pentru a-l proteja de ciumă, holeră, febră tifoidă și ale molime care cândva făceau ravagii printre oameni.
De aceea, nu puține sunt icoanele pe sticlă în care țăranul român din Transilvania a zugrăvit chipul Sfântului Haralambie, izbăvitorul de boli, dar și de foamete.
Muzeul de Artă Populară din Constanța deține în expoziția sa permanentă de la parter, trei astfel de icoane care-l înfățișează pe sfântul care a trăit în timpul împăratului roman Lucius Septimius Severus. Ele au fost pictate în secolul al XIX-lea, în trei dintre marile centre de iconari transilvănene: Șcheii Brașovului, Făgăraș și Țara Oltului.
„În aceste icoane, Sfântul Haralambie apare în veșminte de mare preot, binecuvântând cu o mână în timp ce cu cealaltă ține Sfânta Evanghelie sau cârja arhierească aurită. Diferă fizionomia sfântului, culorile folosite, dar și modul în care este redată ciuma de la picioarele sale: monstru cu cap de om, urechi de oaie și corp acoperit de solzi (Șcheii Brașovului), chip de om și un corp bizar, alungit, de patruped (Făgăraș) și schelet uman cu coasă (Țara Oltului)“, se arată pe site-ul Muzeului de Artă Populară Constanța.