Turneul național „Maria – Inima României“ începe la Constanța. Proiecție gratuită

Filmul documentar „Maria – Inima României“ va fi prezentat, miercuri, 20 noiembrie, la Constanța în debutul unui turneu național, inițiat de Chainsaw Film Production, ce mai include orașe precum Alba Iulia, Timișoara și Sinaia.

Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, de la ora 19.00, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervările făcute în avans. În prezent, nu se mai pot face rezervări fiind rezervate toate locurile.

Proiecția de la Constanța a documentarului, în versiunea originală a regizorului, Trevor Poots, se realizează cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“.

Orașul de la Marea Neagră nu a fost ales întâmplător pentru debutul turneului având în vedere atașamentul profund al Reginei Maria față de litoralul Mării Negre, după cum precizează organizatorii, dar nu numai. Trebuie amintit că aici, la Constanța, în iunie 1914, a avut loc ultima vizită a țarului Nicolae al II-lea al Rusiei și a familiei sale, această fiind ultima vizită a Romanovilor în afara Imperiului Țarist, înainte de execuția lor din iulie 1918. Mai mult decât atât, ca un detaliu sentimental, puțin știut, trebuie precizat că, în 1926, la Castelul Reginei de la Mamaia a venit în vizită, pe când era doar un copil, actualul prinț consort al Marii Britanii, prinţul Filip, duce de Edinburgh.

Sunt nespus de fericit că începem acest turneu naţional în Constanţa şi sunt în mod special recunoscător doamnei Doina Voivozeanu şi domnului Dan Cojocaru, reprezentanţi ai Centrului Cultural Judeţean Constanţa «Teodor T. Burada»,  şi domnului prof. univ. dr. Sorin Rugină, rector al Universităţii «Ovidius» din Constanţa (…)

Regina Maria, în mod evident, a avut un ataşament profund faţă de litoralul Mării Negre. Amprenta Reginei este reflectată în arhitectura originală de la Balcic, care zugrăveşte şi afinitatea acesteia pentru mai multe religii: ortodoxă, catolică, musulmană şi Baha, dar şi în Mamaia, unde a deţinut o vilă imensă la câţiva metri da Marea Neagră“, a declarat John M. Florescu, producătorul executiv al filmelor „Războiul Regelui“ şi „Maria – Inima României“, care au avut proiecția, săptămâna trecută, la București.

Conform organizatorilor, cele două filme au fost vizionate până acum de peste cinci milioane de spectatori, în special în România, dar şi în Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu, atât prin difuzarea pe canalul de televiziune HISTORY, cât şi pe PRO TV, lider de audienţă în ţară.

Imagini și mărturisiri inedite

Filmul (cu durata de 1h şi 20 min) despre Regina Maria prezintă imagini unice de dinaintea Primului Război Mondial, obţinute în 2017 de la Arhivele de Stat ale Rusiei, precum şi de la Arhivele Naţionale ale României şi Germaniei. Sunt surprinse imagini de la vizita Familiei Regale a Rusiei în iunie 1914 la Constanţa, când existau zvonuri despre posibila uniune prin mariaj a celor două familii regale. Era ultima vizită a Romanovilor în afara Imperiului Ţarist, înainte de execuţia brutală din iulie 1918. Filmări vest-europene, din toamna anului 1916, prezintă ruinele faimosului Cazino din Constanţa, bombardat de avioane nemţeşti.

Prinţul Filip, soţul Reginei Elisabeta, a rememorat, de asemenea, vizita sa la Mamaia, în 1926, pentru a-şi vizita vărul, pe tânărul Rege Mihai: «Aveam cinci sau şase ani. Şi el [Prinţul Mihai] era de aceeaşi vârstă(…). Am mers la Mamaia. În acele zile era doar o vilă pe plajă şi restul plajei era goală. Nu era nimeni acolo. Aveam ponei şi călăream de-a lungul plajei», afirma Prinţul Filip în 2016, într-un interviu audio realizat de catre domnul Florescu la Palatul Buckingham“, se arată în comunicatul de presă transmis de organizatori.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *