Trista și incredibila poveste a Palatului Reginei din Mamaia, scoasă la lumină de echipa Info Sud-Est

Puțini sunt cei care știu că la Constanța există trei reședințe regale.

Prima dintre ele este palatul construit, între anii 1904-1906, pentru regele Carol I și regina Elisabeta, în care își desfășoară în prezent activitatea Tribunalul Constanța. Cea de-a doua este Pavilionul Regal sau „Cuibul Reginei“ din incinta Portului Constanța, reședința de vară preferată a reginei-poete Elisabeta, care își semna creațiile literare cu pseudonimul Carmen Sylva, care prefera vecinătatea și inspirația valurilor în locul Palatului Regal din Constanța, preferat de regele Carol I. În prezent, din pavilionul construit în anii 1909-1910, după planurile ing. Anghel Saligny, se mai păstrează doar o parte, iar „Cuibul Reginei“, care a cunoscut urgiile Primului Război Mondial și nepăsarea autorităților a devenit Muzeul Portului Constanța, pe 16 octombrie 1996, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la începerea oficială a lucrărilor de construcție și modernizare a portului. Cea de-a treia reședință, ridicată între anii 1924-1926, din dorința reginei Maria, se află în stațiunea Mamaia.

Când istoria e vândută la preț de nimic

Dintre toate acesta edificii regale, frumoasa clădire ridicată după planurile arhitectului italian Mario Stoppa, „splendid construită, cu acoperișul potrivit, cu țiglele potrivite și fără detalii nereușite“, după cum îl descria, în 1927, Regina Maria, se află într-o stare avansată de degradare. Edificiul, monument istoric, este victima dezinteresului autorităților care trebuiau să o aibă în pază, dar care au vândut-o în vara lui 2003 la prețul unui apartament, pentru ca un an mai târziu să-i vândă și curtea, tot la un preț derizoriu, ambele tranzacții fiind realizate fără acordul necesar al Ministerului Culturii.

expozitie palatul reginei info sud est hotel intim

 

Trista „poveste“ a Palatului Reginei a fost scoasă la lumină de către ziarul Info Sud-Est, printr-o serie de anchete. Mai mult decât atât, tânăra echipă Info Sud-Est, formată din Andreea Pavel – director general, Cristian Andrei Leonte – redactor-șef și istoricul prof. univ. dr. Florin Anghel – colaborator, a făcut cunoscută întreaga poveste printr-o expoziție-manifest (12 panouri cu text și imagini de epocă și fotografii din 2014, „primele și ultimele din interiorul devastat al clădirii“, care relevă stadiul de degradare al Palatului Reginei Maria).

expozitie palatul reginei info sud est hotel intim

Peste 1500 de vizitatori, în două zile

Expoziția, prezentată pe 18 și 19 iulie chiar în fața Palatului din Mamaia (pentru că atât clădirea cât și curtea sunt proprietăți private, accesul nu este permis în aceste spații) s-a bucurat de un mare succes, printre cei aprox. 1500 de vizitatori aflându-se constănțeni, dar și turiști de toate vârstele. Pentru că numărul aproximativ al vizitatorilor a fost calculat în funcție de materiale informative puse la dispoziție în mod gratuit de către organizatori (o ediție specială a ziarului Info Sud-Est dedicată „Palatului Reginei“, pliante, cărți poștale ilustrate alb-negru și stickere), în realitate, numărul celor care au văzut expoziția este mult mai mare.

expozitie palatul reginei info sud est hotel intim

Regina a locuit aici…

În primele două zile (n.r. – 18 iulie, intervalul orar 17.00-22.00 și 19 iulie, orele 11.00-22.00), expoziția a avut un impact foarte mare. Ne-a luat și pe noi prin surprindere. (…) În primul rând, ne-am propus prin această expoziție să afle cât mai multă lume despre povestea aceasta, să afle lumea că în Mamaia există un palat al Reginei Maria (construit înaintea palatului din Balcic), unde Regina Maria a locuit, în ciuda informațiilor apărute în presă.

Regina Maria a locuit aici, a primit vizita mareșalului Pilsudski al Poloniei și nu înțeleg cum ar fi putut să primească această vizită, recunoscută în cărțile de istorie și în Memoriile reginei, dacă nu ar fi locuit aici. De asemenea, regele Mihai încă de foarte mic și-a petrecut timpul cu bunica sa aici. Sunt foarte multe dovezi istorice în acest sens. Evident, regina nu a locuit mult timp, era o reședință de vară, dar a locuit în palatul din Mamaia. În al doilea rând, ne-am propus să ținem vie în atenția publică povestea acestui palat și tragedia prin care a trecut, pentru ca astfel de episoade să nu se mai repete. Probabil că acest palat va ajunge în patrimoniul orașului, dar nu știm ce se va întâmpla după aceea cu el. Noi sperăm să fie transformat în muzeu“, a declarat, pentru culturaconstanta.ro, Andreea Pavel.

expozitie palatul reginei info sud est hotel intim

Hotelul „Intim“, „casă“ provizorie pentru „Palatul Reginei“

Pe 20 iulie, expoziția-manifest „Regina Maria“ a fost mutată într-un alt edificiu reprezentativ al Constanței, Hotelul Intim (fost „Regina“) din zona veche a orașului, pe locul unde odinioară s-a înălțat celebrul hotel d’Angleterre, din mansarda căruia, în 1882, Mihai Eminescu îi scria iubitei sale, Veronica.

Dacă în Mamaia au primat turiștii, la Hotelul Intim  din Constanța (marcat și el de indiferență și trecerea anilor, dar inclus deja într-un plan de restaurare grație actualilor săi proprietari) au ajuns foarte mulți constănțeni, tineri, dar și mulți dintre ei de vârsta a treia. Pentru cei din urmă, trecerea pragului hotelului Intim a constituit prilej de evocări ale unor frumoase momente din tinerețe.

Ca urmare a succesului de care s-a bucurat în acest spațiu, expoziția „Palatul Reginei“ va putea fi văzută până pe 1 august, zilnic, între orele 16.00-22.00, în timpul programului de funcționare al terasei „Intim“, astfel încât cât mai multă lume să-i cunoască povestea. Trista și incredibilă poveste (cum ar spune Marquez) a Palatului Reginei.

Sursă foto: culturaconstanta.ro

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *