Trei ani de când soprana Roxana Bageac cântă pentru îngeri

Pe 14 septembrie se împlinesc trei ani de când soprana Roxana Bageac s-a mutat într-o stea. S-a stins după o nemiloasă suferință, cu doar două zile înainte de a împlini 35 de ani.

Delicată și înzestrată cu o voce frumoasă, perfecționată încontinuu, Roxana Bageac a încântat, stagiuni de-a rândul, publicul meloman de la Marea Neagră, prin aparițiile sale de pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“.  A dat glas și chip frumoasei Violetta Valery din „Traviata“, a fost inocenta Gilda din „Rigoletto“, fragila Lucia din „Lucia di Lammermoor“, vesela Adina din „Elixirul dragostei“, frumoasa „Pamina“ din „Flautul fermecat“, îndrăgostita Constanze din „Răpirea din serai“. A adus zâmbete și celor mici interpretând-o pe micuţa Dorothy din spectacolul cu acelaşi nume.

Ultimul rol pe care l-a pregătit a fost cel al devotatei Liu din „Turandot“, pe care l-a prezentat în octombrie 2013, în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, ediția 39, la premiera spectacolului puccinian.

Însă cea din urmă apariție pe scena tomitană a avut loc în februarie 2015, în spectacolul „Elixirul dragostei“, de Donizetti, unde a interpretat-o pe Adina. Partener de scenă i-a fost atunci baritonul Florin Petre (Dulcamara), gălățean ca și ea, prin naștere, și care, din păcate, s-a stins cu puțin timp înaintea Roxanei, pe 25 iulie 2015, la 33 de ani.

La cea de-a III-a ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, organizată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, în noiembrie 2015, Roxanei Bageac i s-a acordat post-mortem un premiu „in memoriam“.

Roxana Camelia Bageac s-a născut la 16 septembrie 1980, la Galați. După absolvirea Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, în anul 1999, a urmat cursurile Facultății de Arte a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, secţia Canto, pe care a absolvit-o în 2004, fiind licenţiată a Facultăţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi. Mentori i-au fost profesoarele Aida Abagief şi Marina Mirea.

În timpul facultății, Roxana Bageac a făcut parte din corul Operei din Constanţa. Între 2004 şi 2006, a fost artist liric la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, iar din 2006 până pe 14 septembrie 2015, data morții sale, a fost solistă a aceleiaşi instituţii.

Roxana Bageac a fost înmormântată în oraşul natal, la Cimitirul „Sfântul Lazăr“.

Sursă foto: Facebook – Roxana Camelia Bageac

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *