Teatrul de Stat Constanța prezintă în Italia „Legende pe ruine circulare“, „Dincolo de întâmplări“

Actrița Mirela Pană, poeta Iulia Pană și muzicianul Adrian Mihai vor reprezenta Constanța la evenimentul „Noaptea poeților“, care va avea loc marți, 28 august, la malul Mării Adriatice, în Italia, provincia Lecce, lângă ruinele sitului arheologic Porto Adriano din localitatea San Cataldo.

Cei trei artiști de la Marea Neagră vor susține spectacolul „Dincolo de întâmplări“, cu care Teatrul de Stat Constanța inaugurează proiectul „Legende pe ruine circulare“, parte din programul Uniunii Europene „Europa creativă“, subprogramul cultural „Anul European al Patrimoniului Cultural 2018“.

Proiectul, în care TSC este partener, cuprinde patru rezidențe de creație artistică, prima în Italia, în lunile iulie și august, a doua în Albania, în luna septembrie, a treia în Constanța, România, în luna octombrie (1 – 7 octombrie), iar a patra în Spania (Segovia), în luna noiembrie. Prima rezidență de creație este realizată în Italia, de liderul proiectului, compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce. În cadrul acesteia, Teatrul de Stat Constanța a fost invitat să participe la «Noaptea Poeților»,  eveniment ce se va desfășura marți, 28 august, la malul mării, lângă ruinele din situl arheologic (provincia Lecce)“, menționează instituția constănțeană.

Spectacolul TSC,  „Dincolo de întâmplări“ / „Oltre le storie“, are la bază texte semnate de poeta Iulia Pană, care vor fi interpretate atât de autoare, cât și de sora sa, actrița Mirela Pană, acompaniate la duduk (instrument vechi, de origine armenească) de compozitorul și muzicianul Adrian Mihai.

Momentul artistic este susținut și de intervenția colegilor italieni – actorul și regizorul Fabio Tolledi alături de pianistul și compozitorul Mauro Tre, care vor prezenta poeme de Antonio Verrri (1949 – 1993).

Proiectul „Legende pe ruine circulare“ este realizat de compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce, Italia, în parteneriat cu Universitatea din Salento, Italia – Departamentul Moștenire Culturală, Teatrul de Stat din Constanța, Universitatea „Regele Juan Carlos“ din Madrid, Spania – Fundația Dansului „Alicia Alonso“, Agenția Națională de Coastă din Albania și Institutul Internațional de Teatru care funcționează sub egida UNESCO în Paris, Franța.

Proiectul, care a fost astfel intitulat după o povestire a lui Jorge Luis Borges, «Ruinele circulare», își propune să evidențieze felul în care moștenirea culturală comună europeană s-a format prin interacțiunea diverselor expresii culturale ale diverselor civilizații de pe continent, prin călătorii sau comerț. Elemente ale acestei moșteniri culturale vor fi valorificate ca surse de valori comune, amintiri, înțelegere, identitate și dialog pentru Europa. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este să determine oamenii să participe, să simtă, să reflecteze și să exprime apartenența la Europa și să înțeleagă mai bine bogăția și unicitatea diversității ei culturale. Artiști, arheologi, cercetători, operatori și manageri culturali din Italia (Lecce, siturile arheologice din Rudiae și Castro), România (Constanța, siturile arheologice din județul nostru), Spania (Segovia) și Albania (Nivica) vor participa la implementarea acestui proiect. Partenerul științific al teatrului nostru în acest proiect este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Promovarea proiectului și informarea online în privința activităților va fi făcută de Institutul Internațional de Teatru, care va realiza un site dedicat. Proiectul va mai cuprinde o conferință internațională, care va fi organizată în Italia, și va avea ca rezultat și o producție a unui film documentar ce va cuprinde realizările și concluziile celor implicați“, se arată într-un comunicat de presă emis de TSC.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *