„Inside/Outside/Me“ sau despre universul pictural al pictoriței Ioana Predescu

„Inside/Outside/Me“ este numele expoziției de pictură pe care tânăra pictoriță Ioana Predescu o prezintă, în perioada 24 august – 16 septembrie, pe simezele Muzeului de Artă Constanța.

Vernisajul a avut loc pe 24 august, fiind susținut de directorul instituției gazdă, dr. Doina Păuleanu, și de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“ Constanța.

Lelia Rus Pirvan Doina Pauleanu Ileana Predescu

Centrată pe două teme principale, autoportretul și șarpele mitic Uroborus, care-și înghite propria coadă, formând un cerc perfect, „Inside/Outside/Me“ este o expoziție care relevă personalitatea Ioanei Predescu, după cum afirmă și lect. univ. dr.  Lelia Rus-Pîrvan.

Ioana Predescu Lelia Rus Pirvan

Șefă de promoție, atât la licență, cât și la masterat, încă din anii de studiu, Ioana Predescu s-a afirmat ca o voce puternică a generației sale. Având plăcuta misiune de a-i fi fost coordonator al licenței și apoi al disertației sale, pe parcursul celor cinci ani de studiu, am putut observa cum talentul și sensibilitatea tinerei artiste au fost dublate de un real interes pentru studiu, lecturi și diverse preocupări culturale, care au condus-o, într-un final, pe un drum extrem de interesant.

Rare sunt cazurile când se poate vorbi de un stil deja format, înțeles ca un set unitar de valori estetice, la care cineva aderă pe deplin asumat încă din anii de studiu. Urmărind parcursul Ioanei Predescu se pare că ne aflăm într-un astfel de caz fericit.

Referitor la expoziția tinerei artiste, se poate remarca faptul că cele două mari teme prezente în sălile Muzeului de Artă Constanța sunt autoportretul și Uroborus-ul, șarpele mitic. Autoportretul ca mijloc de auto-investigare, filozofică și psihologică, intimă și personală, care coincide cu centrul cercului și Uroborus, simbol al universului și al timpului, al creației și al distrugerii, deopotrivă, marginea exterioară a cercului.

Ioana Predescu

Inside/Outside/Me este un tip de expunere coerentă, determinată de acest flux continuu care se creează între interior – exterior, personal – universal, limite între care Ioana își poziționează demersul artistic. În final, în ciuda unui anumit ermetism al lucrărilor ce nu se lasă lesne descifrate și a unei reducții aproape ascetice a mijloacelor de expresie, expoziția de față este una intimă, care vorbește privitorului în primul rând despre autoare. Chiar și negrul de fum, omniprezent în picturile sale, nu are vreo conotație sumbră, ci este adânc și catifelat ca ochii mamei sale care ne privesc din instalația foto prezentă în ultima sală a muzeului. În același timp, el este martor al unei combustii interioare pe care artista pare să o trăiască odată cu fiecare gest eliberator.

Deși pictura sa nu este una gestualistă, rigorii compoziționale și aparentului minimalism stilistic îi este mereu complementară această plăcere tactilă cu care Ioana caută suprafețele, le conferă asperități neașteptate sau satinări ce îndeamnă la mângâiere. Expoziția de față, etalată în generosul spațiu al Muzeului de Artă Constanța este una rotundă, ce încheie o prolifică etapă din creația Ioanei Predescu și sunt sigură că, asemenea lui Uroborus, va marca o următoare etapă la fel de surprinzătoare și consistentă“, apreciază lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan.

Share:

Un comentariu la „„Inside/Outside/Me“ sau despre universul pictural al pictoriței Ioana Predescu

  • 27 august 2018 la 13:01
    Permalink

    O minunatie a lumii descoperirea ca omul se poate vindeca prin arta ,asa numita Artterapie ,s a facut la Tomis acum 2000 de ani de OvidiuAsa ne putem si noi vindeca si scapam si de razboiul dintre ciuma neagra care vrea sa rapuna ciuma rosie PRIN ARTA (Amanunte despre artterapia lui Ovidiu in cartea Leliei Rus “Codul lui Ovidius Naso”

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *